271. rođendan Novog Sada obeležava se danas. To je, tačnije, dan na koji je Novi Sad 1748. godine od carice Marije Terezije dobio status slobodnog kraljevskog grada. Stanovcnici Petrovaradinskog šanca su od carice kupili ovaj status. Kako običaji nalažu, slavljeniku treba dati poklon za rođendan, ali ovog puta priča će ići drugačije.

Ti ovog 1. februara možeš da dobiješ poklon za dan svog grada, potrebno je samo da smisliš najlepšu čestitku za rođendan. Napiši je u komentaru posta na našoj FB stranici, a ako ti pođe za rukom i stvarno napišeš najlepšu rođendansku čestitku Novom Sadu, osvojićeš Cricky Nuts paket. Da te inspirišemo malo, evo nekoliko zanimljivosti o našem gradu.

NOVI SAD JE POSTOJAO JOŠ PRE 19.000 GODINA P.N.E.

Doduše, nije postojao u tom obliku u kom je sada. Niti se tako zvao. U periodu od 19.000. do 15.000. godine pre nove ere je postojalo paleolitsko stanište, pokazala su arheološka istraživanja. To je poprilično neobično, jer su ljudska staništa u tom periodu bila uglavnom u pećinama, a retko na otvorenom prostoru.

PETROVARADIN JE BIO CENTAR NOVOG SADA

Od praistorije pa do 17. veka sve se vrtelo oko Petrovaradina. Tek u 18. veku, kada se osnovala Racka varoš, lokalni urbani život se pomerio na bačku obalu Dunava. Inače, ime Petrovaradin datira još od vizantije i imena Petrikon.

NOVI SAD JE IMAO TRAMVAJE

Pre 108 godina prvi tramvaj je pušten u rad. Čim je počela da se proizvodi struja, 30. septembra, na šine su stali prvi tramvaji. Bela linija je išla od Temerinske ulice do Futoške kapije, a zelena linija je išla od železničke stanice koja je tada bila u Železničkoj ulici do Dunava. To su bile jedine linije tramvaja u Novom Sadu. Čak 47 godina su saobraćale svakodnevno, a 1958. su na isti dan ukinute, jer su kupljeni prvi autobusi.

VOŠA JE JEDNA OD NAJSTARIJIH

Fudbalski klub Vojvodina ima 105 godina i od njega stariji su samo FK Voždovac i FK Javor. Voša je osnovana 1914. godine, a od Partizana i Crvene Zvezde je stariji 31 godinu.

ALBERT AJNŠTAJN I MILEVA MARIĆ

Svi već znamo da se kuća Mileve Marić nalazi u Kisačkoj. Znamo i da je sa njom jedno vreme tu živeo i Albert Ajnštajn. Ono što mnogi nisu znali jeste da su njih dvoje svoje sinove, Alberta i Eduarda, krstili na Malu gospojinu 1913. godine, u Nikolajevskoj crkvi, koja se nalazi imeđu Pašićeve i ulice Đure Jakšića.

E sad kad ovo sve znate, neće vam biti teško da napišete čestitku i osvojite Cricky Nuts paket.