Ambrozija uveliko muči ljude sa alergijom i dok su ekipe Zelenila na terenu, odgovornost je i na građanima. Ukoliko na svojim posedima ne ukone ovu biljku mogu imati i novčanih posledica.

Ekipe gradskog Zelenila rade na uklananju ambrozije koja tokom leta zadaje probleme ljudima koji su alergični na ovaj korov. Odgovornost nije samo na tom preduzeću već i na građanima na čijim posedima se nalazi problematičan korov:

“Građani, vlasnici građevinskog zemljišta, investitori to su sve odgovorna lica kada je reč o uklanjanju ambrozije. Najveći problem je na građevisnkim zemljištima ti vlasnici su najneažurniji, a kada je reč o delovima grada najviše problema ima na Klisi, sremskoj strani i naravno na gradilištima.” objašnjava Ivan Nožinić iz Gradskog zelenila.

On navodi da   za one koji ne uklanjaju korov ambrozije  može biti i novčanih posledica:

“Građani po zakonu moraju da uklanjaju sa svojih parcela ambroziju ako to ne učine, komnualna inspekcija im piše nalog i imaju 48 sati da uklone korov. Nakon toga naše ekipe izlaze na teren i sa te parcele uklanjaju problematičnu biljku što vlasnik tog zemljišta mora da plati.” navodi Nožinić i dodaje da cena te usuge završi od površine zemljišta i broja sati koji su utrošeni da se korov utroši.

On ipak smatra da je najbolji primer za isorenjivanje ove biljke u regionu.

“Hrvatska i Mađarska su ovaj problem  donekle rešili time što građani sami iščupaju ambroziju i onda je dostave tamo gde treba. Ministarstvo poljoprivrede obično sufinansira te podsticije pa se tim građanima plaća po struku ambrozije.”

Nožinić dodaje i da je u tim zemljama uslov da se ambrozija iščupa iz korena, što i jeste najbolji način za njeno uništavanje, a da  način koji se kod nas primenjuje delimično rešava problem.

Prema procenama stručnjaka oko 20 posto stanovnika Novog Sada alergično je na polen ambrzije, a akcije uništavanja ovog korova na teriroriji Novog Sada sprovode se od avgusta do početka oktobra.