Andrej Ljepić, osmogodišnjak koji bi svakog od nas kao od šale pobedio u šahu, ipak će ići na Svetsko prvenstvo u šahu u Brazil. Dvostruki državni prvak i treći svetski nosioc sprema se za pobedu u Brazilu, a dan nakog Svetskog prvenstva očekuje ga Evropsko prvenstvo u Rumuniji.

Odlazak na Svetsko prvenstvo bio je neizvestan, jer su roditelji trebali da finansiraju put do Brazila kao i troškove boravka trenera i pratnje, za šta nisu imali finansijskih sredstava. Andrej je imao plaćen smeštaj, ali izgleda i ova priča ima srećan kraj. Roditelji Andreja Ljepića, kao i šahovski klub ˝Dame˝  u kome on svakodnevno trenira, obratili su se gradu i pokrajini za pomoć i oni su im izašli u susret.

˝Dobio je 150.000 dinara namenski za avionsku kartu do Brazila od Pokrajine. Gradska uprava za sport je dotirala 300.000 dinara za Evropsko prvenstvo u Rumuniji i s obzirom na to da je to ipak destinacija koja je bliža, pokrićemo troškove za pratioca i za Anju Jovanović, devojku koja takođe ide sa Andrejem na Evropsko prvenstvo gde zajedno predstavljaju Srbiju˝ – priča Andrejeva mama.

Tri puta nedeljno Andrej trenira šah, u školi je uspešan, kako kaže njegova mama, a ključ svega je u tome što ima volju – ˝To su veliki troškovi, ali pravo da vam kažem ja se radujem njegovom uspehu i tome što on to želi. Nije mu nametnuto, on je dete koje uživa u tome i ima ambicije.˝

Andrej je, kako sam kaže, spreman da pobedi i jedva čeka da ode u Brazil. Kaže i da najviše voli da igra protiv ˝teških˝ igrača, jer tako uspeva da nauči nešto novo. Srbiju će u Brazilu predstavljati samo on, jer četvoro dece koji su imali priliku da odu neće ići jer nemaju finansijskih sredstava za ovaj put, iako su Pokrajina i Grad dotirali sredstva, novca nema za sve.