Andrej Ljepić, osmogodišnji Novosađanih, dvostruki je državni prvak u šahu. Pred njim je svetsko prvenstvo u Brazilu, ali odlazak je neizvestan zbog nedostatka sredstava.

Andrej Ljepić se sa šahom susreo prvi put  kada je imao  pet godina kod porodičnih prijatelja. Tri  godine kasnije ovaj mali genijalac ima 19 pehara, dvostruki je državni prvak u šahu i treći je na svetu u svojoj starosnoj kategoriji. Kako navodi njegova mama, za ovakav uspreh zaslužni su njegov neosporan talenat ali i jako puno rada i treninga:

“Taj njegov talenat je sjajan ali taj talenat se morao nadograđivati. Mi smo puno ulagali u njega, on je svakodnevno intenzivno trenirao i stalno je u šahovskom treningu i rezultati su bili evidentni.”

Andrej je išao u dve školice šaha, ali redovno vežba i kod kuće. U početku je od dede i tate gubio, ali ih sad kako i sam kaže “dere”. Njegovi izazovi su sad, takmičari u šahu koji su stariji od njega jer mu oni predstavljaju izazov i priliku da nauči nešto novo.

Njegova mama objašnjava i koja je njegova najzačajnija partija koju je odigrao:

“To je bio jedan intermajstor koji je imao rejting 2300, to je u šahu jedan ozbiljan nivo. Andrej se borio sa njim jedno tri i po sata i izvukao je remi.”

Ovo čudo od deteta, kako ga sve češće zovu, nedavno se vratio i sa  šahovskog turnira na Srebrnom jezeru, gde je takođe bio najbolji. Pred njim su ovog leta međunarodni turnir u Rumuniji i svetsko prvenstvo u Brazilu. Ipak odlazak na svetsko prvenstvo je još uvek neizvesno:

“Mi smo se prijavili. Pošto je on državni prvak, organizatori su mu platili smeštaj, a od Pokrajinskog sekretarijata smo dobili novac za avionsku kartu. Međutim, pošto je svuše mali trebalo bi sa njim da ide jedan od roditelja i trener. Za sada nam nedostaje oko četiri hiljade evra.”

Ova petočlana porodica morala je mnogo toga da žrtvuje kako bi ispratila sve Anrejeve obaveze oko šahovskih turnira, ali im je svetsko prvenstvo ipak preveliki zalogaj. Ipak, oni se nadaju da će naići na sponzore koje će biti voljni da podrže odlazak malog genijacla na svetsko prvenstvo.