Apel i obaveštenje pedijatara iz novosadskog doma zdravlja upućen novosadskim roditeljima stigao je na adresu radija Signal.

U obaveštenju se navodi:

˝Poštovani,

Primećen je povećan broj pacijenata koji se javljaju na pregled kod pedijatra. Razlog je grip. Dokazano je prisustvo virusa gripa kod nekolicine obolelih i  time potvrđena dijagnoza.
Grip je akutno virusno oboljenje sa naglim početkom, visokom temperaturiom, glavoboljom, bolom u mišićima i zglobovima, suvim kašljem, suznim očima i  malaksalošću.
Simptomi traju 5-7 dana, i ne leči se lekovima. Preporučuje se odmaranje, hidracija toplim napicima, C vitamin i skidanje temperature.
U dečijem uzrastu klinička slika je ista, s tim da mlađi uzrast teže podnosi  sve nabrojane simptome, i reaguje i crevnim simptomima (proliv, mučnina,  povraćanje).
Znajući da se radi o gripu, molimo da strpljivo pratite dete, skidate temperaturu i pojite ga toplim čajevima i supama. Simptomi će biti prisutni  3-4 dana i opšte stanje bi trebalo da ide na bolje (niža temperatura, veći  razmak između febrilnosti, više snage i poboljšanje apetita). Ukoliko se dete ne oseća bolje i simptomi se pogoršavaju, obratite se lekaru .
Kad dete ide ka ozdravljenju, ostaje jedan zreo kašalj, tj, iskašjavanje koje kod dece može da traje i po nedelju dana, što ne treba da plaši roditelje, ukoliko je dete raspoloženo, dobrog apetita i bez povišene temperatite.˝