Brojevi koji bi vam mogli zatrebati ako živite u Novom Sadu, pa ne bi bilo loše da da ih memorišete u telefonu kako biste ih u nekom hitnom slučaju lako okrenuli.

Ključni brojevi telefona su najvažniji u nekim neočekivanim situacijama. Pojava divljih životinja u gradu,  podstakla je mnogo duhovitih komentara na drušvenim mrežama, ali i pitanje šta raditi ako na ulici sretnemo divljeg vepra ili lisicu ? Aleksandar Bursać, direktor Zoohigijene, objašnjava da nikako ne bismo trebali da pokušavamo da zabeležimo taj trenutak:

“Na jednom od snimaka se vidi da čovek pokušava da snimi vepra mobilnim telefonom, a nije se sklonio na sigurno. Ljudi nikako ne bi trebalo da pokušavaju da zastraše te životinje, da ih snimaju fotografišu, ili da pokušavaju da ih nahrane.”

Bursać navodi da je najvažnije skloniti se na sigurno:

“Najvažnije da se sklonite van dometa tih životinja i da razmišljate o svojoj bezbednosti i bezbednosti okoline. Potom pozovete policiju, komunalnu inspekciju ili Zoohigijenu. Divlje životinje nisu u našoj nadležnosti, ali vas možemo uputiti koga da kontaktirate” objašnjava Bursać.

Nakon što je Limanom projurio divlji vepar u gradu se pojavila i lisica. Ona je prvo viđena kako luta Podbarom, a potom je jedna sugrađanka u svom dvorištu zatekla lisicu. Ona je pozvala nadležne, lisica je bezbedno evakuisana i nalazi se na ispitivanju u Pasterovom zavodu zbog  isključivanja mogućnosti besnila.

Međutim, besnilo nije jedina bolest koju mogu da nam prenesu lisice:

“Problem je lisičija ehinokokoza, to je nova-stara bolest koja nam dolazi iz Mađarske, ravna je kanceru, a prenosi se oralnim unošenjem jaja te pantljičare. Gde god je zaražena životinja svojim izmetom zagadila zemljište, voće, povrće ili izvorište vode postoji mogućnost da čovek unese jajašca tog parazita i tad se razvija teška bolest ehinokokoza kod ljudi.” objašnjava Bursać i dodaje da je naručito opsano za decu kada recimo maze zaraženu životinju i posle ne peru ruke.

On zato apeluje na sugrađane da u slučaju da vide neku divlju životnju u gradu svakako kontaktiraju MUP, komunalnu inspekciju ili Zoohigijenu:

KOMUNALNA INSPEKCIJA: : 4872 544

MUP: 192

ZOOHIGIJENA:  6300841