Zašto je bundeva naklonjena koži?

Puna je vitamina E, koji povoljno deluje na ispravljanje borica i linijica na licu, magnezijuma koji obnavlja, kalijuma, koji podstiče rast novih ćelija, bakra, koji potpomaže razvoj kolagena i drugih vitamina i minerala, koji blagotvorno deluju na kožu.

Mnogo je razloga da nabacite pire od bundeve na lice, koža će biti živahnija, osveženija.

Zimi je koža napadnuta hladnoćom, isušvanjem, smogom i treba joj pravilna nega.Zimski negujući čistač kože

Da biste očistili kožu napravite masku – pomešajte sveži pire od bundeve (izmiksajte komadiće oguljene i očišćene bundeve ili koristite pire napravljen od kuvane bundeve), kozije mleko i blagi tečni sapun za lice. (Pronađite omer, koji vam odgovara, tačne mere nisu ključne). Nanesite smesu na lice, utrljajte laganim kružnim pokretima, pa saperite sa lica mlakom vodom.

Med i bundeva

Pomešajte pola šolje svežeg pirea od bundeve, 1 kašiku meda i 1 kašiku sode bikarbone. Ovu masku utrljavate na lice i ostavite da deluje 15 minuta. Mada, možete masku koristi za celo telo. Posle samo operite mlakom vodom.

Ovom mešavinom ćete stimulisati cirkulaciju i tako podstaći proizvodnju kolagena i umanjiti celulit (naravno, češćom upotrebom). Treba vam: 1 banana, pola šolje svežeg pirea od bundeve i 1 kašika krupne morske soli. Bananu izgnječite i pomešajte sa ostalim sastojcima. Smesu nanesite na telo (ukoliko je potrebno uduplajte sastojke) i trljajte laganim kružnim pokretima nekoliko minuta. Operite mlakom vodom.

Čajevi i ulje

Ulje od bundevinih semenki je odlično za kožu, jer je bogato antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala i fitosterolima, koji obnavljaju kožu. Prirodno reguliše proizvodnju masnoća na licu i neguje suvu kožu.

Toner pravite tako što pomešate pola šolje tonika od hamamelisa, pola šolje jakog čaja od kamlilice i 1 kašiku ulja od bundevinih semenki. Sve stavite u sprej bocu i promućkajte. Koristite posle čišćenja i pre hidratacije da biste duže zadržali kožu hidriranom.

Takođe, od čajeva u kombinaciji sa bundevom možete koristi i zdravu žalfiju, koja deluje antibakterijski i obnavlja kožu. Pomešajte pire od bundeve, aloe vera gel i jači čaj od žalfije. Koristite da negujete lice posle pilinga. Nanesite na kožu, ostavite 20 minuta da deluje, pa operite mlakom vodom.

Pita od bundeve na licu

Ovežite lice i sa ovom maskom – pomešajte 1,5 šolju pirea od bundeve, 1 kašiku meda, 1,5 kašiku jogurta i 1 kašičicu cimeta. Smesu nanesite na lice i ostavite da deluje 15 minuta. Operite lice posle samo mlakom vodom. (Smesi možete dodati i 1 kašiku maslinovog ulja).