“Cigarete ne treba ostavljati u trudnoći, previše je stresno za organizam ” jedno je od mišljenja koje se sve češće čuje, a oko kojeg postoji ozbiljna polemika. Struka nije usaglašena, a pitanje je koga trudnice koje konzumiraju cigare treba da poslušaju ?

Cigarete u trudnoći svakako nisu dobrodošle, međutim koliko je preporučljivo ostavljati ih tokom tih devet meseci pitanje je oko kojeg se struka uglavnom ne slaže ovih dana.

Kada sam pre dve nedelje posetila školicu za odvikavanje od pušenja, kako bih napravila prilog o ljudima koji su odlučili da ostave cigarete, prisustvovala sam jednom pa hajde da kažemo konstruktivnom konfliktu. Među polaznicima nalazaila se i jedna trudnica, koja je rekla da neće odmah tog dana ostaviti pušenje u potpunosti, nego postepeno i to po prepuruci ginekologa. Na ovu konstataciju žena koja vodi ovu školicu, takođe zdravstveni radnik, odreagovala je prilično začuđeno i rekla da se uopšte ne slaže sa takvim mišljenjem te da trudnica ne bi smela da se nalazi u sobi gde se puši a kamoli i sama da konzumira cigarete.

Kako svi imamo nekog ko je negde preko grane, nije nam teško da imamo uvid u to kako se prema ovom pitanju odnose stručnjaci iz inostranstva. I tamo je situacija slična sve više je onih ginekologa i pedijatara koji savetuju da se cigarete ipak ne ostavljaju tokom trudnoće.

Sličnog mišljenja je i doktorka Jelisavac:

“Ja nisam pristalica crno-bele teorije. Nije strašno ako trudnica tokom trudnoće popuši jednu ili nekoliko cigareta dnevno, moje mišljenje je da to ne može da našteti plodu. Trebalo bi da ne razmišlja o cigaretama već da uživa u trudnoći- eto to je moj neki stav”

Ono oko čega se lekari definitivno slažu to je da pušenje jeste loša navika koja udvostručuje šanse da se beba prevremeno rodi i da se rodi sa manjom gramažom nego što je uobičajno. Takođe, preporučuje se i prekid pušenja pre trudnoće, ako se već planira beba ili ostavljanje cigareta postpeno po nekom programu koji traje dve do tri nedelje.