Dlake u hrani su jedna od stvari na koji se najveći broj ljudi gadi. Ono što ne znamo je da su dlake sastavni deo namirnica i da ih svakodnedno unosimo iako ih ne vidimo. Ipak, nutricionisti upozoravaju da to mnogo manje opasno od nekih drugih stvari koje se nalaze u hrani, a na koje možda i nismo toliko gadljivi.

Kada pitate ljude šta im se najviše gadi da nađu u hrani, većina njih će reći da je to dlaka. Nutricionisti sa druge strane tvrde da mi dlake kroz hranu unosimo svakodnevno iako nismo ni svesni.

“Mi smo do sad pojeli toliko dlaka ali toga nismo ni svesni, pa nemamo te asocijacije. U prehrambenoj industriji se ljudska dlaka koristi za proizvodnju mnogih dodataka. Na primer razni kvasci imaju tu ljudsku dlaku, što znači da ljudska dlaka ne može naručito naruši ljudsko zdravlje, samo je nije prijatno videti.” navodi nutricionista Milka Raičević.

Nedavno je i jedna sugrađanka pronašla bubu i siru i poprilično se namučila da nađe odgovorna lica za higijensku ispravnost hrane. Mada ni bubu nije lepo videti na meniju, nutricionista objašnjava da nam ni one ne mogu naneti previše štete:

“Ceo azijski svet pojede sve što ima četiri noge, čak se ide u ekskluzivne restorane da bi se jeli insekti. Termički obrađena buba je odavno sterilisana i ne moža vam preneti nikakvu infekciju” pojašnjava nutricionista.

Ona objašnjava da su mnogo opasnije muve koje često slete na hranu kada recimo sedimo u prirodi ili dvorištu, jer one mogu preneti razne bakterije i bolesti . Nutricionista ističe da takvu hranu svakako treba odstraniti jer može izazvati zdravstvene probleme. Međutim, ona ističe da ni dlake ni bube ne mogu napraviti toliki problem kao neke druge stvari koje svakodnevno unosimo kroz hranu:

“Manje ćemo mi buba uneti nego što unosimo nekih aditiva, boja i konzervanasa. I ti sastojci mogu nam napraviti mnogo više problema i mnogo su opasniji nego ta jedna buba.” završava Milka Raičević.