Epidemija malih boginja na pragu je Vojvodine, iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine poručuju da je pet do 12 da se deca vakcinišu.  Epidemija je juče proglašena u Beogradu, a u Institutu navode da samo od vakcinacije dece zavisi da li će se epidemija proširiti i na naše područje.

Epidemija malih boginja proglašena je u Beogradu  nakon što je juče registrovano pet slučajeva obolelih, od kojih niko nije bio u kontaktu sa obolelima sa Kosova i Metohije gde je epidemija proglašena pre gotovo dve nedelje. U Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da je epidemiju možemo očekivati i na ovom područuju ukoliko se ne obavi vakcinacija:

“Ovo je pet do 12, jer je očigledno da je epidemija krenula sa juga ka severu zemlje. Da li će stati kod Vojvodine to ne znamo, to zavisi od toga da li će ljudi vakcinisati svoju decu.”

navodi  doktor Miloljub Ristić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

On dodaje da nije kasno da se vakcinišu deca koja su propustila vakcinaciju iz medicinskih ili nemedicinskih razloga:

“Apelujemo na sve one roditelje čija deca nisu vakcinisana bez obzira da li sad imaju tri godine ili pet godina, ukoliko nisu na vreme vakcinisana sad treba da se vakcinišu. Ne želimo da dižemo paniku među roditeljima, ali sad zaista jeste vreme da se ostave po strani teorije sa društvenih mreža i interneta i da se deca vakcinišu.”  navodi Ristić

Ovo obuhvata i decu školskog uzrasta koja nisu primila drugu dozu vakcine. Deca koja nisu primila drugu dozu vakcine mogu se vakcinistati do 14 godine pojašnjavaju u Institutu za Javno zdravlje Vojvodine.

Male boginje ugrožavaju malu decu, ali mogu biti opasne i za sve odrasle koji ih nisu preležali u detinjstvu. Doktor Miloljub Ristić pojašnjava da one mogu imati komplikacije koje se završe hospitalizacijom:

“Najveći rizik od komplikacija od malih boginja je kod dece uzrasa malađih od godinu dana i kod starijih uzrasta preko 40 godina. Svaki deseti oboleli u ovim uzrastima će biti hospitalizovan. Najčešća komplikacija je zapaljenje pluća i zapaljenje srednjeg uva. U aktulenjoj priči za sad je šest posto njih imalo ovakve komplikacije.”

Od svih obolelih 94 % njih nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano, zvanični su podaci. Ove godine vakcinu protiv malih boginja u prvih devet meseci primilo je 62 % posto dece koja su trebala da se vakcinišu, dok je tokom prethodne godine ukupno vakcinisano 70 % odsto dece u uzrastu za vakcinaciju.