Grejalice će se verovatno pojačano prodavati ove nedelje, zbog ledenog talasa koji nam je stigao sa severa Evrope. Prošle zime imali smo nestašicu grejalica, pa su se formirale čak i liste čekanja u prodavnicama za one koji žele da ih kupe. Iako ova zima nije ni upola hladna kao prošla, zimogrožljivima će ipak trebati dogrevanje.

Cene grejalica variraju u zavisnosti od veličine. Manje grejalice, od oko 2000W, koštaju od 1.500 do 4.000 dinara i one mogu pomoći u dogrevanju manjih prostorija. Uglavnom sve imaju zaštitu od pregrevanja i pogodne su za premeštanje iz prostorije u prostoriju.

Uljni radijatori su takođe praktični zbog mogućnosti premeštanja u druge prostorije jer imaju točkiće, ali su nešto skuplji od malih grejalica. Cena im se kreće oko 10.000 dinara u zavisnosti od jačine i broja rebara.

U poslednje vreme su popularni grejni podmetači, odnosno ćebad koja zagrevaju krevet. Potrošnja im je mala, oko 60W, a takođe imaju sistem za pregrevanje, pa možete bez bojzni da ih ostavite preko noći da vas greju. Sjajna su stvar za one koji ne vole da uskoče u hladan krevet, a cena jednog grejnog podmetača je oko 3.800 za redovan krevet za jednu osobu.

Ledeni talas i sneg nas očekuju do kraja nedelje, a temperature će biti u minusu. Sneg se očekuje širom zemlje, a najniže temperature će ići od -7°C do -4°C, dok će najviše temperature biti od -5°C do -2°C, javljalju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Visina snežnog pokrivača u Novom Sadu biće od 5 cm do 10 cm. U četvrtak se očekuje prestanak snežnih padavina koje će preći u kišu. Zimska oprema za automobile je obavezna, a putevi u gradu se čiste redovno. Gradski štab za vandredne situacije apeluje na građane da su u obavezi da očiste sneg ispred svojih zgrada ili kuća sa trotoara, da ih posipaju odgovarajućim materijalom, kao i da uklanjaju sneg i led sa krovova.

Ukoliko se ukaže potreba, građani se za podršku i informacije mogu obratiti Gradskoj upravi za inspekcijske poslove telefonom na brojeve: 021/4872-402, 021/4872-403, 021/4872-404, 021/4872-544, kao i Upravi za vanredne situacije na broj 1985.