Grip bi prema najavama mogao da dođe kroz dve nedelje u Srbiju, a u novosadskim domovima zdravlja je ostalo još oko trista doza sezonske vakcine protiv gripa.

Grip bi prema najavama, mogao da stigne u Srbiju sredinom decembra, a u novosadskom domu zdravlja kažu da je do sad podeljeno preko devet hiljada doza sezonske vakcine protiv gripa:

“Ostalo je još oko 300 doza koje su podeljene na 60 punktova u Novom Sadu, to znači da smo pri kraju zaliha i vakcinišemo grupe po preporuci ministarstva.”

Ministarstvo zdravlja je definisalo grupe kojima se preporučuje vakcinacija protiv sezonskog gripa a to su ljudi stariji od 65 godina, zatim pojedini hronični bolesnici, kao i zaposleni na prometnim mestima koji su izloženi svakodnevnom kontaktu sa velikim brojem ljudi.

Dragana Kostadinović kaže, da se dodatne doze mogu nabaviti ukoliko bude potražnje:

“Mi sad vakcinišemo sve redovno, možemo uvek tražiti od Instituta za javno zdravlje Vojvodine da nam dopune trebovanja ukoliko bude potražnje. Oni se uvek trude da nam izađu u susret ako je to moguće. Inače uvek dobijemo onu količinu vakcina koja je podeljena prethodne godine. Naš plan je da podelimo oko 9800 doza.”

Sezonska vakcina protiv gripa u novosadske domove zdravlja stigla je sredinom oktobra i od tad je podeljeno preko devet hiljada doza. Trovaletna vakcina protiv sezonskog gripa sadrži : pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa.

Iako su ugrožene grupe stariji od 65 godina i pojedini hronični bolesnici,  vakcina  protiv girpa preporučuje se gotovo svima.

Ova sezonska trovalentna vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje posle davanja vakcine. Ukoliko se i nakon primanja vakcine razvije klinička slika ona je blažeg oblika, a svakako se eliminišu eventualne komplikacije koje se mogu javiti kod ugroženih grupa usled oboljevanja od gripa.