Izbori u SAD-u budno se prate u celom svetu, a sve izvesnija predvidjanja su da će pobedu odneti republikanski kandidat Donald Tramp. Ukoliko se ova predviđanja obestine postavlja se pitanje šta bi to moglo da znači za Srbe u Americi.

Vladan ivković, Srbin koji nekoliko godina živi u Americi, kaže da je  situacija u Americi poprilično napeta:

“Svi su uz tv i prate se rezultati izbora. Prati se i po domovima, prati se i po mesnim odborima, po odborima stranaka. Neki prate i po barovima, ali je u ovako naelektrisanoj situaciji možda čak i rizično okupljati se na mestima gde dolazi i protivnička strana jer su ovi izbori bili poprilično teški što se toga tiče. “ objašnjava Vladan i dodaje da su američki mediji praktično već objavili Trampovu pobedu:

“Njujork tajms ima naslove kojima predviđa da će Tramp da pobedi 95 posto, što je prilično riskantno ako nisu sigurni da su u pravu. “

Srbi u Americi bili su sličnog raspoloženja što se glasanja tiče kao i Srbi  ovde. Vladan objašnjava da je dosta Srba u SAD-u glasalo za Trampa, jer su naklonjeni onoj strani koja nas nije bombardovala. On navodi da je svakako bilo Srba u Americi koji su glasali za Hilari, jer su po ubeđenju liberali pa im je ona bila bliži izbor.

Donald Tramp je tokom kampanje bio  često prozivan i zbog svoje oštre politike prema migrantima, Vladan objašnjava koji Srbi bi mogli da očekuju deportaciju:

“Ja ne mislim da će te mere o kojima on govori biti toliko radikalne, koliko narod govori. Ako dođe do deportacije ili neke rigorznijeg tretmana ilegalnih imigranata, znači ljudi koji nemaju dokumente da borave ovde, to će zakačiti i neke Srbe jer ih ima i takvih. Samo što nas ima malo ovde generalno, tako da nas malo ima i u toj kategoriji.” 

Predrag Rajić, diplomirani pravnik, koji je bio moderator predavanja o izborima u američkom kutku smatra da Trampova pobeda neće imati velikih posledica po Srbe u Americi:

“Njegova supruga je iz ovih krajeva, Melanija Tramp, a njen prvi ulazak u Ameriku je bio ilegalan. Posao prvi koji je sklopila u Americi je radila ilegalno. Njegova politika prema migrantima koji “uzimaju poslove amerikancima” uglavnom se odnosi na latinoamerikance jer tu postoji problem legalnosti boravka. Evropljani kada dolaze u Ameriku u velikoj većini slučajeva dolaze legalno.”

Prema najvonijim rezltatima izbora, Tramp je osvojio i Pensilvaniju, i osvojio 20 elektora i trenutno mu nedostaje  još šest delegatskih glasova. Mediji navode da je ovo već gotovo nedostižna prednost, te da je Donald Tramp 45.predsednik Sjedinjenih američkih država.