Izmene zakona odnose se i na decu, a kazne će plaćati roditelji. Posebna pažnja kada je reč o deci do osam godina starosti.

O novom zakonu pričalo se mnogo, a izmene se odnose i na decu. Ukoliko bude prekršaja kaznu će plaćati roditlji. Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju doneo je nove mere kada je reč o vezivanju pojasa, vožnji u alkoholisanom stanju, preticanju, ali i kada je reč o bezbdnosti dece u saobraćaju.

Zakon reguliše i vožnju dece na biciklu i propisuje sledeće mere.

Dete do 12 godine ne sme da vozi bicikl na javnim putevima. Mlađa deca, od devet godina starosti mogu voziti bicikl u pešačkoj zoni, nekategorisanom putu i na mestima gde važi usporen režim saobraćaja .Prekršaji ovih članova vas mogu koštati od šest do dvadeset hiljada dinara.

Takođe decu do osam godina možete voziti na biciklu ISKLJUČIVO uz odgovarajuće sedište koje je pričvršećno za bajs. Ako nemate sedište kazna je pet hiljada dinara. 

Sedišta za decu važna su i kada se deca prevoze na biciklu upravo zbog bezbednosti dece.

Ona su dobra kako bi sprečila pad deteta a ako to togadođe ublažavaju posledice. Takođe, sprečavaju jednu od najčešćih povreda dece koju roditelji voze na bajsu – da detetove noge uđu u žbice od točka.

Sedište može biti prednje i zadnje. Prednje se koristi za najmlađe, roditelji imaju potpunu sigurnost jer im je dete na oku a deca uživaju u vožnji zbog pogleda. Međutim, ovo nije najsrećnije rešenje pogotovo za visoke ljude jer kolena udaraju u sedište.

 

Zadnje sedište se koristi za decu od druge do osme godine. Ono je komfornije, ali neko vreme je porebno da se roditelj navikne na balans u vožnji zbog težine na zadnjem delu.

Kada se bira sedište za bicikl važno je obratiti pažnju i na pojas. Prepopručuje se pojas sa pet tačaka pojas preko oba ramena, između nogu deteta i preko zglobova. Kaiševi moraju da budu pravilno podešeni kako bi držali dete na mestu, a i da dete ne bi samo otkopčavalo pojas.

Takođe, bitno je da sedište odgovara veličini bicikla a i kad kupujete sedište dobro se raspitajte jer neki modeli mogu samo za određenu vrstu bicikala.

Cena sedišta za decu za vožnju na biciklu se kreće od 1500 do šest hiljada dinara u zavisnosti od karakteristika i proizvođača.