Kancelarija za auto-sedišta, prva u Srbiji, biće od sutra otvorena u Novom Sadu. Kancelarija će biti otvorena u okviru Doma zdravlja. Osim saveta za pravilno korišćenje auto sedišta, neki građani će moći da dobiju besplatno auto-sedište.

Prva kancelarija za auto-sedišta, biće otvorena sutra u Novom Sadu u okviru novosadskog Doma zdravlja.

U četvrtak 24.11.2016. godine u 13 časova u objektu „Zmaj OgnjenaVuka“ Doma zdravlja „Novi Sad“ (u ulici Zmaj Ognjena Vuka br.19) svečano će se otvoriti prva Kancelarija za dečija auto-sedišta Srbiji, koja će roditeljima davati savete o pravilnom i bezbednom korišćenju auto-sedišta. Kancelarija će biti smeštena u prostorijamanaše Službe za zdravstvenu zaštitu dece u objektu „Zmaj OgnjenaVuka“ kao rezultat saradnje između Doma zdravlja „Novi Sad“ i Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, a sve u želji da, kao i uvek, budemo društveno korisni i na raspolaganju građanima. Bezbednost najmlađih sugrađanina bila nam je vodilja da izađemo u susret ovoj humanoj akciji i damo prostor u kojem će ona raditi.  navodi se u saopštenju Doma zdravlja.

Građani će moći da potraže savet ili da se prijave za besplatno auto-sedište određenim danima. Kancelarija će raditi ponedeljkom, sredom i petkom od 17 do 19 časova i subotom od 10 do 12 časova. građani će tada moći da dobiju sve informacije u vezi sa korišćenjem auto sedišta. Takođe, moći će da provere da li koriste auto sedišta kako treba.

Iz Centra za promociju bezbednosti u saobraćaju su nam rekli da će svaki mesec ova kancelarija deliti po 15 auto-sedišta, a kriterijumi će biti prosek primanja po članu porodice kao i da roditelji odslušaju predavanja  o pravilnom korišćenju auto-sedišta. Dovoljno je da se roditelji prijave jednom, a lista će se svaki mesec pomerati za 15 mesta, kada se pravi presek.

Najčešće greške koje roditelji svakodnevno prave kada su u pitanju auto-sedišta je da ne vežu dete dovoljno čvrsto, zatim da samo sedište nije dobro pričvršćeno za sedište automobila ili da auto-sedište ne odgovara uzrastu deteta.