Kesten je jedan od najprepoznatiljivijih simbola jeseni. Miris pečenog kestena već se danima šire našim gradom i prosto nas mame da ga kupimo od uličnih prodavaca. Njih možemo naći na skoro svakom ćošku, pa se tako mogu videti na uglu Bulevara oslobođenja i Lasla Gala, kod Futoške pijace, preko puta Limanskog parka, ali i kod Spensa. Malo ko od nas bi se usudio da peče kesten, mada to zaista nije komplikovano.

Ako ste od onih koji bi se oprobali u pečenju kestena treba da znate da pre stavljanja u rernu morate prvo da ga zasečete, kako bi para koju ispušta mogla slobodno da izađe i da on ne eksplodira. Nakon toga ga morate oprati. Ima onih koji ga prokuvaju pa tek peku, ali ima i onih koji ga odmah peku. Koji god recept da sledite, treba da znate da se plod kestena peče na 200°C i to maksimalno pola sata. Morate ga okretati s vremena na vreme.

Ako neki od plodova imaju rupu na sebi, odmah ih bacite, pošto je verovatno trulo. Kad se kesten ispeče ostavite ga da se ohladi, pa ga onda oljuštite, ali ne dozvolite da se skroz ohladi. On mora da bude topao, jer se hladan teško ljušti.

Kesten pire je jednostavan za pripremu koliko i pečeni kesten. Prokuvate ga u vodi, pa ga oljuštite. Morate ga ispasirati, a nakon toga dodajte mleko i šećer, a možete i rum po ukusu. Sve to zajedno skuvajte. Ako je pire pregust dodajte mleka, ako je previše redak kuvajte ga još malo.

Inače, cena sirovog kestena u piljarnicama se kreće od 280 do 300 dinara za kilogram, dok se pečeni kesten kod uličnih prodavaca može kupiti za 200 dinara po čaši.

Kesten je izuzetno zdrav, jer ne sadrži mnogo masti i kalorija, pa se praktično može koristiti u dijeti. Bogat je vitaminima i zato je dobar i za trudnice, ali je odličan i za smirenje. Na kraju krajeva, koga ne smiruje savršen miris pečenog kestena? 🙂