Kikiriki je magična biljka – tako kažu neki naučnici. Čisto sumnjamo da ima prava magična svojstva, ali je toliko zdrav da ga opravdano nazivaju magičnim. Ova biljka, poreklom iz Južne Amerike, prepuna je vitamina, proteina i drugih hranljivih sastojaka koji pozitivno utiču na naše zdravlje. Možete ga jesti sirovog ili pečenog, ali ako nas pitate preporučujemo Cricky Nuts kikiriki.

Iako je zdrav, ne preporučuje se da se jede u obilnim količinama, zbog visoke koncentracije masti i kalorija, jedna šaka je sasvim dovoljna za ceo dan, a evo i na šta sve on utiče.

1. ODLIČAN JE ZA MOZAK

Kikiriki se često naziva hranom za mozak, jer sadrži vitamin B3 koji poboljšava funkicje našeg mozga i odličan je za pamćenje. Takođe, sadrži i materije koje mogu da poboljšaju protok krvi u mozgu za 30%. Pored toga što je dobar za koncentraciju i pamćenje, kikiriki pomaže u oslobađanju hormona serotonina, glavnog ˝krivca˝ za osećaj sreće, pa kažu da je dobar za borbu protiv depresije.

2. JAČA ENERGIJU

Zbog toga što sadrži viliki broj vitamina i minerala, kikriki unapređuje energiju. Antioksidansi i hranljive materije, pored vitamina i minerala, su veliki izvori energije pa je sasvim razumljivo zašto nam kikiriki podiže energiju.

3. DOBAR JE ZA ONE KOJI SU NA DIJETI

Iako ima veliku kaloričnu vrednost i mnogo masti, kikiriki se često preporučuje u dijetama. Pomaže nam u održavanju vitalnosti i sprečavanju gojaznosti, a ima onih koji tvrde da se od kikirikija ne može ugojiti.

4. KOŽA NAM JE LEPŠA OD KIKIRIKIJA

Koža nam od kikirkikija može biti blistavija i zategnutija, zbog svih sastojaka koje ova biljka sadrži. Naš organizam se lakše oslabađa viška toksina uz pomoć vlakana kojima je kikiriki prepun, a koža postaje meka i sjajna. S druge strane, zbog sadržaja magnezijuma kikiriki može da smiri nerve, krvne sudove i mišiće da bi ubrzao protok krvi.

I ovog petka možete osvojiti paket Cricky Nuts grickalica. Pored kikirikija, u paketu su i kokice, suncokret i bele semenke, sve ukupno 28 kesica hrskavo slanih zanimacija. Sve što treba da uradite jeste da odete na našu Facebook stranicu, rešite zadatak i svoje rešenje napišete u komentaru, a jedan od tačnih odgovora biće nagrađen Cricky Nuts paketom.

Srećno! 🙂