Kokice su uvek u top 10 omiljenih zanimacija skoro svakog čoveka. I ovog petka vam poklanjamo Cricky Nuts paket, pun hrskavo slanih zanimacija: kokica, kikirikija, belih semenki i suncokreta. Treba samo da rešte zadatak na našoj FB stranici, rešenje upišete u komentaru i uz malo sreće osvojite PUNU KUTIJU Cricky Nuts grickalica.

Zadatak koji treba da rešite 🙂

A dok ne rešite zadatak i dok vas mi ne izvučemo, pročitajte nekoliko činjenica o kokicama koje sigurno ne znate (ili znate?).

1. TEMPERATURA JE BITNA

Kokice su jedina zrna iz grupe žitarica koje mogu da puknu. Ni jednu žitaricu osim zrna kukuruza ne možete iskokati. Da bi se Cricky Nuts kokica iskokala potreban je odgovarajući pritisak ali i temperatura. Opna zrna kukuruza puca na temperaturi većoj 180°C i pritisku od 9,2 atmosfere (to je kao kada bi 9 kilograma tereta oslonio na samo 1 cm kvadratni). Ulje gori na 225°C što znači da morate biti oprezni sa kokanjem Cricky Nuts kokica, da se ulje ne bi zapalilo i zadimilo čitav stan.

2. ZA OBLIK JE KRIV SKROB

Da biste razumeli zbog čega jedna Cricky Nuts kokica ima oblik kakav ima, morate znati šta se nalazi unutar zrna. Da vas ne bismo mnogo zamarali naučnim terminima dovoljno je da znate da unutar zrna ima vode i skroba. Kada se dostigne optimalan pritisak, opna puca, a skrob iz nje izlazi u obliku pene. Kako krene da se hladi tako se i stvrdne, pa zbog toga ni jedna Cricky Nuts kokica nije identičnog oblika.

3. VODA JE VAŽAN FAKTOR

Bez vode nema pritiska, bar je tako u ovom slučaju. Kad voda iz zrna kokice krene da isparava, vodena para stvara pritisak zbog kog opna zrna puca. Međutim postoji optimalna količina vode i ona iznosi 14%. Inače se kukuruz za kokanje bere u jesen, kada je količina vode u zrnu od 16% do 20%, pa se nakon toga suši. Što je procenat vode približniji ovom idealnom Cricky Nuts kokica će biti veća. Međutim, ako je nema dovoljno, zrno se neće iskokati

4. OSTATAK NEISKOKANIH ZRNA MOŽETE PONOVO ISKOKATI

Treba samo da znate šta sa njima da radite. Sipajte ih u čašu, tako da napunite 3/4 čaše. Dodajte jednu supenu kašiku vode i ostavite da zrna upiju. Pošto će to malo potrajati, promešajte na svakih 10 minuta. Kada zrna upiju svu vodu, možete ih kokati ponovo.