Koliko je Dunav  bezbedan za kupanje, i postoji li opasnost da zapatimo neke infekcije ukoliko se ovih dana osvežavamo u toj reci ? Postoje oni Novosađani koji se gotovo od rođenja kupaju u Dunavu, a ima i onih koji tvrde da su od jednog kupanja u toj reci zaradili kožnu infekciju za ceo život.

U Institutu  za javno zdravlje Vojvodine kažu da je Dunav ove godine ispravan odnosno da je bezbedan za kupanje:

“Dunav je uglavnom u drugoj i trećoj  klasi kvaliteta, što znači da obezbeđuje kupanje i rekraciju građana.” objašnjava doktorka Sanja Bijelić sa Instituta ali ističe da građani ipak moraju biti oprezni.

“Ono što mi molimo građane je da se posle svakog kupanja otuširaju zdravstveno ispravnom vodom. koja je dostupna na Štrandu. Ukoliko se kupaju na nekim drugim plažama gde nema tuševa, obavezno je tuširanje čim dođu kući. To napominjemo zato što je u vodi Dunava, i pored toga što je on zadovoljavajuće klase, mogu biti prisutni mikroorganizimi koji su nažalost pokazatelji fekalnog zagađenja. Tako da bi sprečili moguće infekcije preporučujemo tuširanje.” objašnjava dokotrka Bijelić.

Ova tuširanja bi trebala čak da budu obavezna zbog mogućih infekcija nakon kupanja u Dunavu.

“Najčešće se mogu javiti promene na koži dakle kožne infikecije u prvom redu. Mogu biti i infekcije oka, uha  kao i infekcije vezane za probleme sa organima za varenje. Takođe mogu se javiti problemi sa mokrenjem dakle upala odnosno infekcije mokraćnih kanala.” objašnjava doktorka Sanja Bijelić iz Insituta za javno zdravlje Vojvodine.

Sugrađani su podeljenih stavova kada je reč o kupanju u Dunavu:

“Ne kupam se u Dunavu i nikad se nisam ni kupala. Mislim da je jako prljavo i nehigijenski. Znam i ljude koji su zapatili ozbiljna kožna oboljenja nakon brčkanja u Dunavu.” navodi ova sugrađanka.

Ipak ima i onih koji smatraju da se u DUnavu stiče imunitet

“Ja se kupam u Dunavu od malena i nikad mi ništa nije bilo. Tako i svoju decu vodim i zaista nikada nisu imali nikakvu infekciju ili zdravstveni problem” iskrena je Jelena.

A vi, kupate li se vi u Dunavu ?