Letovanje ne mora da se potroši samo na moru. Ljudi koji ne vole visoke temperature, često biraju odlazak na neku od planina u Srbiji.

Sezona na Zlatiboru je otvorena, a direktor turističke organizacije Zlatibor, Vladimir Živanović, za radio Signal otkriva zašto je bolje letovati na planini nego na moru: ”Na planini imamo dobru klimu, svež vazduh i dobru hranu. Gost na Zlatiboru može dobro da se odmori, leta su prijatnih temperatura, noći su svakako hladne, pa je dobro za spavanje. Baš zato preporučujemo pre planinu nego more.

Naš sagovornik je nabrojao i sve one letnje aktivnosti koje imamo na planini, a nemamo na moru: ‘‘Kod letovanja na planini je fokus na aktivnom odmoru. Tu je uživanje u planinarenju, šetnji po uređenim planinarskim pešačkim stazama, a tu su i adrenalinski sportovi: vožnja paraglajdingom, penjanje na veštačku stenu, bob na šinama, letnje sankanje i tako dalje.

Obzirom da je leto rezervisano pre svega za kupanje, Živanović kaže da Zlatibor ne oskudeva ni u tom smislu: ‘‘U okolini samog Zlatibora imamo uređenih osam lokaliteta kada je kupanje u pitanju. Pored toga, turisti koji ne žele da napuštaju Zlatibor, mogu da posete welness i spa centre u hotelima, imamo i otvorene bazene na samoj planini, a određene vile nude kupanje u bazenima sa slanom vodom. Oni koji žele da plivaju i da se sunčaju, mogu ovde da nađu i tu vrstu zabave.”

Direktor turističke organizacije Zlatibor nam je otkrio i kakve atrakcije možemo videti ako se odlučimo za letovanje na planini: ”Ne mogu da ne pomenem Dino park, koji se otvara 29. juna, a sadržaj je prilagođen svim generacijama. Na 6 hektara površine, Dino park sadrži i teren za mini golf, kafiće, restorane, jezero i teren za paintball. Pored toga, nude se i jednodnevni izleti: Stopića pećina, muzej na otvorenom ”Staro selo” Sirogojno, vodopad u Gostilju, Višegrad, Mokra Gora, nacionalni park Tara, prirodni rezervat Uvac. Ovde svaki dan može da bude drugačiji i lep na svoj način.’

Na pitanje šta je na Zlatiboru specijalitet za turiste, Živanović odgovara: ”U principu smo prepoznatljivi po suhomesnatim proizvodima: goveđa i svinjska pršuta, slanina, domaća kobasica, naravno sir, kajmak i kiselo mleko. Selo Mačkat je poznato po dobroj jagnjetini, a ako sve to ”začinite” šljivovicom po kojoj je ovaj kraj prepoznatljiv, biće to kompletan doživljaj za sva čula.’

Za kraj smo našeg sagovornika pitali i za cene, ukoliko budemo birali privatan ili hotelski smeštaj: ‘‘Kada su u pitanju privatne vile i sobe, cene se kreću od nekih desetak eura za noćenje pa naviše, u zavisnosti od perioda kada želite da dođete na Zlatibor. Što se tiče hotela, cena je od 20-25 eura za polupansion, pa i do 50-60 eura, u zavisnosti od kategorije i lokacije hotela. To znači da svako može da pronađe smeštaj po svom ukusu i skladno svojim potrebama.’‘ zaključuje direktor tamošnje turističke organizacije.

Razlog više za letovanje na nekoj od naših planina može biti i to što je odlučeno da se podeli 20 hiljada dodatnih vaučera za letovanje u Srbiji.