Letovanje bi sada već trebalo početi planirati, pogotovo što su cene niske, a sajamski popusti ih još više snižavaju. Kao i svake godine do sada najpopularnije destinacije su Grčka i Crna Gora, ali i Hrvatska. Međutiminteresovanje za Tunis i Egipat je ponovo u porastu.

Posle Arapskog proleća, koje je trajalo od 2010. do 2013., malo ko se usuđivao da se zaputi u ove dve zemlje, upravo zbog bezbednosti. Iako je situacija bila stabilizovana, a protesti prestali, na ulicama ovih zemalja često su se mogli videti vojnici. Sve ovo je dosta uticalo na cene aranžmana, pa ih sada možete naći i za 250-300 evra.

U jednoj novosadskoj agenciji nam kažu da je situacija u Tunisu potpuno normalna, kao u najsrećnija vremena, dok je sa Egiptom za nijansu drugačije –˝Što se Egipta tiče turističke zone i mesta oko hotela su potpuno sigurna, dok za izlete morate potpisati saglasnost da idete na svoju odgovornost. Mada i pored ovoga ljudi idu.˝ Rizik i dalje postoji, kako navode, ali ako se uzme u obzir broj terorističkih napada koji su se desili u prethodnih godinu dana na tlu Evrope, potpuno je svejedno da li ćete otići na Azurnu obalu ili recimo u Tunis, kažu.

Sa sajamskim popustima se može dosta uštedeti, a ako uzmete u obzir da sa svim taksama, transferima sa aerodroma i smeštajem, koji je all inclusive, letovanje za jednu osobu u Egiptu ili Tunisu izađe oko 400 evra. Kada se napravi računica, toliko bi izašlo i letovanje sa najmom apartmana, prevozom i hranom u sopstvenoj režiji.

Sajam turizma u Beogradu počinje u četvrtak, 23. februara, a trajaće do nedelje 26. februara. Očekuje se preko 1200 izlagača, a mnoge agencije već sada daju sajamske popuste na putovanja i letovanja. Prošle godine su izlagači bili iz 55 zemalja, a ove godine se očekuje još više. U sklopu Sajma truizma održaće se i Sajam ugostiteljske opreme, ali i Međunarodni sajam vina.