Male boginje odnosno epidemija ovog virusnog oboljenja ne jenjava. Danas je umrla jedna zdravstvena radnica od četrdeset godina, a juče tridesetogodišnja žena koja nije bila vakcinisana. Obe od kompikacija izazvanih malim boginjama. Od početka epidemije u Srbji je umrlo šest osoba od posledica malih boginja , a broj obolelih je prešao dve hiljade. Ovo su neke od osnovih stvari koje bi trebalo da znate o tom oboljenju.

Male boginje ugrožavaju malu decu, ali mogu biti opasne i za sve odrasle koji ih nisu preležali u detinjstvu. Doktor Miloljub Ristić pojašnjava da one mogu imati komplikacije koje se završe hospitalizacijom:

“Najveći rizik od komplikacija od malih boginja je kod dece uzrasa malađih od godinu dana i kod starijih uzrasta preko 40 godina. Svaki deseti oboleli u ovim uzrastima će biti hospitalizovan. Najčešća komplikacija je zapaljenje pluća i zapaljenje srednjeg uva. U aktulenjoj priči za sad je šest posto njih imalo ovakve komplikacije.”

Od svih obolelih 94 % njih nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano, zvanični su podaci. Ove godine vakcinu protiv malih boginja u prvih devet meseci primilo je 62 % posto dece koja su trebala da se vakcinišu, dok je tokom prethodne godine ukupno vakcinisano 70 % odsto dece u uzrastu za vakcinaciju.

Svim trudnicama u narodnom periodu savetuje se oprez zbog aktuelne epidemije morbila, koja kako tvrde epidemiolozi neće skoro jenjavati. Morbile mogu biti naručito opasne za plod.

“Mogu da dovedu do kongenitalnih anomalija kod ploda odnosno do smetnji u razvoju ploda. Takođe beba koja se rodi sa ovim virusom može imati komplikacije po rođenju koje se mogu završiti i smrtnim ishodom” navodi doktorka Slavica Berar i dodaje da komplikacije koje mogu izazvati morbile ili neke druge boginje, zavisi i od perioda trudnoće.
Neke od mogućih komplikacija su i spontani pobačaj, te se zbog svih navedenih mogućih posledica trudnicama savetuje oprez zbog trenutne epidemije morbila u Novom Sadu i ostalim gradovima u Srbiji.

“Najbolja moguća prevencija za trudnice za decu je da se ostatak stanovništva vakciniše odnosno da se deca vakcinišu. I onda se smanji broj ljudi koji oboli, pa se smanji rizik da dođe do bolesti. ”
navodi doktorka Berar.

Ipak dok je epidemija u toku trudnicama se savetuje:

1. Da ne idu na velike skupove

2. Da ne idu tamo gde ima više dece

3. U ranom periodu trudnoće do 3 meseca da budu izolovane koliko je to moguće

4. Redovne konsultacije sa ginekologom uz praćenje izveštaja epidemiologa

5.Ukoliko se javi neki simptom bolesti da se jave lekaru i specijalistima koji će propisati odgovarajuće mere