Medved je izašao iz pećine, pa prema tome leto neće doći još šest nedelja, ako je verovati legendama. Prema predanju ukoliko medved izađe iz svoje jazbine na Sretenje i vidi svoju senku uplašiće se i vratiće se u sklonište da nastavi da spava. To znači da će zima biti duga i da leto neće još doći. U zoološkom vrtu u Jagodini medved je rano jutros ustao, jeo i vratio se na spavanje, pa ako je verovati legendama otopljenja neće biti bar narednnih šest nedelja.

Iz zoološkog vrta se ne slažu: ˝Medvedi su jutros, kao i svakog drugog dana izašli iz svoje jazbine kako bi bili nahranjeni. Oni inače ne provode zime u hibernaciji, bar što se tiče ovih koji žive u zatočeništvu, jer nemaju potrebe za tim.˝ – priča Vladimir Jovanović iz jagodinskog zoološkog vrta.

On kaže da zbog dostupnosti hrane medvedi u zoološkim vrtovima ne padaju u hibernaciju, kao oni koji žive u divljini i kojima je mnogo teže da se prehrane tokom zime. Što se tiče straha od senke naš sagovornik takođe ne veruje u tu legendu: ˝Medvedi su velike i snažne životinje i ne plaše se ničega, pa zašto bi onda sopstvene senke? Ja lično u to ne verujem.˝

Što se tiče dugoročne prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda pred nama je mesec sa temperaturama ispod višegodišnjeg proseka. Maksimalna dnevna temperatura u Novom Sadu i široj okolini neće prelaziti 16° Celzijusove skale, a minimalna dnevna temperatura neće ići ispod -4°C. Moguće su padavine i naleti vetra, a sneg za sada nije najavljen. Naravno ova situacija može lako da se promeni.

Prognoza vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda za narednih mesec dana

Na ovu temu se i Ana danas našalila u programu.

Pored ovog verovanja, postoji još nekoliko vezano za Sretenje. Jedno od njih je da će neudate devojke danas saznati za koga se udaju. Naime, koga prvog ugledaju od kada se probude na njega će joj ličiti budući muž. Na Sretenje je i običaj da se pale sveće, jer se veruje da plamen ima magičnu moć i da će kuću štititi od grmljavine.