MMR vakcina postala je traženija kako je proglašena epidemija u Novom Sadu. U novosadskom Domu zdravlja kažu da je odziv roditelja koji vakcinišu svoju decu sad veći, međutim pojavila su se nova pitanja u vezi sa vakcinom.

MMr vakcina traženija je nakon što je i u Novom Sadu proglašena u Novom Sadu. U novosadskom domu zdravlja su nam rekli da je odziv roditelja koji vakcinišu svoju decu osetno veći, međutim na društvenim mrežama i internet formumima pojavljuju se nova pitanja u vezi sa MMR vakcinom. Naime, roditelji zovu Dom zdravlja da pitaju ko je proizvođač vakcina a mnogi smatraju da vakcine treba sami da kupuju pa da se deca vakcinišu u privatnim dečijim ordinacijama.

Doktorka pedijatar Milena Vuković smatra da su strahovi oko proizvođača vakcina neopravdani:

“Nema nikakave veze proizvođač vakcine, to je sve MMR i to nije nešto čime bi roditelji trebalo da se opterećuju. Teško da im i sastav vakcine može nešto značiti jer ne mogu svi biti stručnjaci za sve. Ono o čemu bi roditelji trebalo da vode računa to je da im deca budu vakcinisana kako bi se ova epidemije zaustavila.” navodi pedijatar Milena Vuković, i dodaje da su vakcine koje se daju u dispanzerima ispravne i bezbedne.

Ona navodi i da nije dobro da roditelji sami kupuju vakcine.

“Kod vakcina je bitno da se poštuje hladni lanac prilikom transporta. Proizvođači imaju svoja vozila u kojima se nalaze frižideri sa vakcinama. Kada se vakcine dovezu do ordinacije privatne ili državne odmah se stavljaju u frižider u toj prostoriji. Ja ne bih nikad dozvolila da mi neko da vakcinu koji je doneo tako u ruci.”

Milena Vuković dodaje da je to naručito važno zbog efikasnosti vakcine:

“Vakcine koje nisu transportovane na pravilan način, neće vam napraviti štetu ali nećete imati ni koristi ni efekta od nje. Ukoliko vakcinišete dete u nekoj privatnoj ordinaciji oobavezno se raspitajte na koji način se transportuju i čuvaju vakcine.”

Epidemija malih boginja proglašena je u Novom Sadu prošle nedelje, a do sad je registrovano 12 slučajeva obelelih.