Mufloni u Nacionalnom parku Fruška gora dobili su prinovu prošle nedelje, kojoj se trenutno bira ime. Kako su nam rekli u Nacionalnom parku uskoro se očekuje još prinova, a muflone u narednim danima očekuje još izmena.

Mufloni na Fruškoj gori i prinova koja im je stigla su vest koja je obradovala Novosađane, ali celu Srbiji. Kako su nam rekl i u Nacionalnom parku u narednom periodu očekuju da stigne još prinova:

“Ovce su bremenite i nadam se da će u narodnom periodu biti još prinova. Mi očekujemo da će sve te ovce dati prinove ali to nikad ne možete znati. To bi bilo 25 ovaca, ali ako bude 70 ili 80 posto biće odlično. Neke će ovce možda zbog bremenitosti u vreme transporta imati pobačaje, što mi naravno ne želimo, ali priroda će reći zadnju reč o tome.” navodi Miroslav Jakovački.

Nacionalni park pozvao je sve ljude da putem društvenih mreža daju predloge za ime za prinovu od prošle nedelje, kako su nam rekli očekuju da do kraja ime  i izaberu neki od svih dostiglih predloga:

“Insistirao sam na nekom domaćem imenu, tako da se svi baziraju da to bude neko domaće ime karakteristično za ovaj prostor i za ovaj ambijent. Pol mladunčeta je u ovom periodu teško odrediti, ono je malo i mi ne možemo da mu priđemo, ali za nekih mesec dana možda i pre ćemo tačno znati pol mladučenta.” dodaje Jakovački.

 

Osim prinova muflone koji su u Nacionalni park stigli 31.januara očekuje još izmena:

“Oni su trenutno u karantinskom prostoru gde su i hranilice i hvataljke. Nadamo se da će ovaj karantin moći da se skine za nekoliko dana, za to očekujemo dozvolu veterinara. Divljač je u dobroj kondiciji , kada ostale ovce daju prinove možemo krenuti u drugu fazu.”

U drugoj fazi divljač ostaje tu jedan deo se ispušta da se meša sa domaćim muflonima na Fruškoj gori, u nacionalnom parku navode da je to proces koji traje godinama.

 

Nakon tog procesa biće dozvoljen i lov :

“Lova neće biti sve dok ne postignemo brojno stanje koje zadovoljava ovo lovište. Tek kada dođemo u tu fazu tad će pojedina grla biti za odstrel. Naravno tek kada daju potomstvo. Ipak to se neće dogoditi u narednom periodu.” zaljučuje Miroslav Jakovački.

Mufloni su iz Slovačke na Frušku goru stigli iz Slovačke a o tome možete više pročitati ovde.