Mural: sutra počinje oslikavanje još jednog u Novom Sadu

Novi Sad će u narednom periodu krasiti mnoštvo murala, a sutra počinje oslikavanje još jednog. Kako nam Milica iz udruženja ˝Lančana reakcija˝ čiji su umetnici ove nedelje završili oslikavanje murala u Cara Dušana, ovaj novi mural biće na Grbavici.

˝Mi planiramo da na Grbavici oslikamo naredna dva murala. Ovaj koji sutra počinjemo da radimo biće blizu Vojvođanske ulice˝ – kaže Milica i dodaje – ˝Sve je spremno, boje su spremne, treba samo još da vidimo da li je potrebno uraditi preparaciju zida, gletovanje i tako dalje.˝

Tema novog murala još se drži u tajnosti, ali se za sada zna da će tema biti neka životinja. Farid Rueda, umetnik koji će oslikati ovaj mural, je inače poznat po tome da oslikava životinje koje su karakteristične za podneblje na kome se nalazi mural. Međutim, ovog puta to neće biti životinja karakteristična samo za Vojvodinu, nego za čitavu Srbiju, a u pitanju je jedna od ugroženih vrsta.

Mural u ulici Cara Dušana uradili su zajedno begoradski umetnik Janko Počuča i naš sugrađanin, umetnik Uroš Štrboje. On neko posebno značenje nema, jer su umetnici mišljenja da on ne mora nužno da ima značenje. Milica kaže da je on samo najava onoga što oni planiraju da urade. Mural je svojevrsan spoj stilova, realizma i stripa, kao i mnoštva boja i crno-belog. On nije od samog početka imao temu, a umetnici se nisu držali ni skice, pa je umetničko delo nastalo spontano.

Plan ovog udruženja je da dovedu mnoštvo umetnika, kako iz inostranstva, tako i iz Srbije koji će oslikavati murale širom grada. Samo udruženje, kao i sam projekat nastali su kao reakcija na uklanjanje jednog od najpoznatijeg murala u Novom Sadu, čuvenog Remedovog murala u centru preko puta Vladičanskog dvora. Podsetimo, on je uklonjen sredinom marta ove godine.

Mural u ulici Cara Dušana
Foto: Facebook