Napast u vidu rojeva mušica verotvatno ste primetili u centru, na Štrandu, Keju, Bulevaru oslobođenja, pa i gotovo u svakom kraju grada. Dok su nam na Prirodno matematičkom faklutetu kao i na Poljoprivrednom fakultetu rekli da nisu pratili ovu pojavu, u Ciklonizaciji su dali moguće objašnjenje ove pojave.

Rojevi mušica koji su se prethodnih dana rasporedeli po čitavom gradu su napast sa kojom se borila većina Novosađana. Iako vrlo verovatno nisu opasni, prilično je naporno boriti se sa ovim insektima koji vole da završe u oku ili ustima šetača i biciklista. A mnogi od nas su u zatvorene objekte ulazili prekriveni crnim tačkicama u vidu mušica koje su se “zakucale” u nas u letu. U Ciklonizaciji su nam rekli šta je moguće objašnjenje ove pojave :

“Do povećanja broja mušica na nekim lokacijama je došlo zbog vremenskih uslova. Ono što mi sad imamo to su tropski uslovi sa povećanom temperaturom i visokom vlažnošću.”
navodi Dario Aćimović iz Ciklonizacije. Još jedna pretpostavka je da je zbog slabe zime dosta njih preživelo ovaj period pa ih sada zato toliko ima na ulicama.

Ipak, mušice će još neko vreme slobodno leteti našim ulicama. Iako su prilično naporne, mušice se ne smatraju opasnima pa ćemo morati da čekamo da se same povuku:

“Ono što Ciklonizacija radi to je uništavanje štetnih insekata, što mušice svakako nisu. Tako da neće biti nekih posebnih tretmana protiv mušica. Ono što će se verovatno desiti to je da će one same nestati kroz koju nedelju pa tako više neće biti ni tih rojeva” objašnjava Aćimović iz tog preduzeća.

Ukoliko vas zadesi ova napast tokom šetnje i upadne vam mušica u oko nemojte ni slučajno trljati oko i pritiska ti ga jer to može samo pogoršati situaciju. Ukoliko je moguće najbolje bi bilo oko staviti pod mlaz vode da se “strano telo” ispere što brže bez mnogo posledica.