Navikavanje dece na vrtić i jaslice. Stiglo je doba godine koje za mnoge roditelje predstavlja noćno moru, jer oni moraju na posao a deca u suzama idu u vrtić.  Nekoliko saveta kako da se dete lakše navikne na vrtić sa nama je podelila psiholog  i majka  Milica Savić

  1. Ne lažite decu 

Decu ne treba zavaravti kada ih ostavljate u vrtiću, jaslicama ili kod bake i deke na čuvanje. “Mnoge rodtelje sam videla kako bukvalno daju decu baki ili deki i onda pobegnu dok deca ne gledaju. Ne smeju da beže detetu iz vidika, da mu se ne jave i da se ne pozdrave sa njim. Koliko god da kenjka, bitno je da mu se kažem idem na posao ili do prodavnice vratiću se, jer laž kod njih razvija nepoverenje i logično je da i kasnije plaču kad idete.” objašnjava psiholog.

2. Objašnjenje prilagoditi njihovim aktivnostima 

Uvek im recite gde idete i kada se otprilike vraćate. “Na primer kada baka tebi bude davala ručak e tada se vraćam ili kada deca budu išla na spavanje u vrtiću, ja dolazim po tebe, vezati objašnjenje za neke njihove standardne rituale, da oni znaju da tada mogu da očekuju.”

3. Roditelj da bude spreman za ono što može da se desi 

Deca mogu različito da reaguju na privikavanje na jaslice, vrtić ili na to da ga sada čuvaju baka i deka. “Važno je da roditelj zna da se to može desiti. Neko dete će požda piškiti u krevet, neko će odbijati da jede to niko ne može da zna da li će se desiti, ali važno je da roditelj prihvati kao fazu, da ne grdi dete, da ga ne etiketira, nego da pomogne detetu da prihvati novu situaciju. Najbolje rečima da mu objasni šta će biti danas, šta sutra da mu stvara osećaj poznatosti i sigurnosti.”

4. Adaptacija dve nedelje 

Detetu uvek treba neki period da se postepeno navikne na boravak u drugom okruženju. Idealno navikavanje je između nedelju ili dve dana.

“Moje iskustvo govori da je najbolje da adaptacija traje dve nedelje. Jedna nedelja da se dete upozna sa novim okruženjem i situacijom, a druga da se ustali u svemu tome. ” objašnjava psiholog Milica Savić.

5. Saradnja roditelj – vaspitač 

Za najlakšu adaptaciju deteta u jaslice ili vrtić veoma je važna sardanja roditelja i vaspitačica. “Vaspitačice su uglavnom iskusne  i situacije koje su vama nove njima su od ranije poznate. One bi trebalo i da umire roditelje i da objasne da iako deca sad plaču, posle prestanu i smire se. Da uliju roditeljima sigurnost da su deca dobro i u sigrunim rukama, da on ne bi brinuo i tu brigu prenosio na dete.”  navodi  Savić. Ona ističe da neke metode iz ranijih vremena “trganja” deteta od roditelja nisu dobre a da bi vaspitači trebalo da se umešaju kada roditelj suviše dugo ne ume da se raziđe sa detetom.

6. Ne gledajte šta će drugi roditelji reći 

Roditelji koji ostavljaju dete su pod stresom i često gledaju šta će drugi roditelji reći.

“Drugi roditelji su prošli isto što i vi i ne treba da gledate šta će drugi reći i da li će vas osuđivati. Važno je da se usredrede na dete, da njemu pomognu, da ga zagrle i da mu ne bude strašno da ostane u vrtiću. Dešava se da upravo zbog drugih ljudi, počnu da viču na dete i onda odu na posao i nose to ceo dan sa sobom.” zaključuje pisholog Milica Savić