Nekretnina u ličnom vlasništvu je san mnogih građana Srbije, a mogućnost povrata pdv-a prilikom kupovine prvog stana svakako olakšava kupovinu nekretnina. Nedavno je najavljeno da će i za stanove pod hipotekom biti moguć povrat pdv-a, što je sigurno obradovalo mnoge koji planiraju da kupe stan.

Kupovina nekretnina jedan je od najvećih finansijskih izazova za građane Srbije, a povrat pdv-a prilikom kupovine prvog stana sigurno olakšava taj poduhvat. U jednoj novosadskoj agenciji za nekretnine objasnili su nam ko ima pravo na novac od pdv-a :

“Porez pdv-a se plaća prilikom kupovine stana od investitora. Znači kada neko prvi put kupuje nekretninu, a ona je u izgradnji nova, znači kada se praktično kupuje iz prve ruke.”  navode u toj agenciji.

“Ako je cena tog stana recimo sto hiljada evra, investitor plaća državi deset hiljada evra. Kupac ukoliko ispunjava sve uslove  podnosi zahtev za povracaj tog pdv-a i država koja je primila te pare od investitora, vrati nazad odnosno kupcu. ”

Uslovi koje kupac mora da ispuni su da je punoletan, da je državljanin Srbije i da je to prva nekretnina koju poseduje.

“Kupac ima pravo na oslobađanje poreza do 40 kvadrata. Što znači da ako uzme stan na 100 kvadrata, na 40 će biti oslobođen poreza, a na 60 će platiti.”

Takođe, ukoliko kupac u porodici ima još članova koji će sa njim živeti u tom stanu, a u vlasništvu nemaju nekretnine i na njih može da dobije osoloboađanje od poreza na dodatnih 15 kvadrata.

SItuacije je nešto drugačija kada se stan kupuje iz druge ruke odnosno od fizičkih lica:

“Onda postoji porez  na prenos apsolutinih prava od 2,5 odsto i taj porez se plaća na cenu procenjenu od strane poreske uprave. Ako je stan kupljen za sto hiljada u ugovoru, a poreska uprava ga proceni na 110 hiljada oni će na tih 110 napisati 2,5 posto i poslati i prodavcu i kupcu. Plaća ga onaj ko je opredeljen u ugovoru, najčešće kupac.” objašnjavaju u toj agenciji.

Rok za povrat novca od pdv-a na kupovinu prvog stana je 45 dana.