Nema više krštenja u manastirima. Krštenja se po svemu sudeći više neće obavljati u manastirima, a svi oni koji budu želeli da krste svoju decu najverovatnije će moći to da učine jedino u crkvama u njihovim mesnin zajednicama ili onima koje su im najbliže.

Krštenja u manastirma prema svemu svudeći više neće biti ili će biti mnogo ređa nego što je do sad bio slučaj. Jedna naša sugrađanka pokušala je da zakaže krštenje deteta u nekom od fruškogorskih manastira, ali nije imala uspeha u tome.

Zvala sam manastir Hopovo, Jazak, manastir Kovilj, manastir Rakovac i Veliku Remetu. Rekli su mi da je krštavanje i venčavanje u manastirima zabranjeno. Tačnije, da je donet nalog o zabrani odnosno da je zabrana postojala i ranije, ali su je manastiri kršili. Sada su pravila rigoroznija i krštavanja i venčavanja se ne smeju obavljati u manastirima već u matičnoj crkvi.

objašnjavam ova sugrađanka i dodaje da se oko krštenja mogu dogovorti sa sveštenikom matične crkve

Hteli smo da krstimo dete u manastiru u Kovilju, ali su nam tamo rekli da više ne obavljaju krštenja. Iz Eparhije Bačke nismo dobili odgovor zašto je to tako. U našoj matičnoj crkvi na Detelinari su nam rekli da za krštenje moramo da se dogovorimo sa našim popom.

Ona dodaje da im je ipak dat izbor oko toga u kojoj će crkvi dete biti kršteno:

Naš popa je rekao da možemo da biramo da li će dete biti kršteno u Uspenskoj, Sabornoj ili u hramu Jovana Krstitelja ovde na Detelinari. Sveštenik nam je objasnio da je bilo jako mnogo propusta prilikom upisivanja u venčane i krštene knjige pa se dešavalo da ljudi koji su se krstili nemaju krštenicu i moraju ponovo da se krste.

Ona kaže da im sveštenik nije rekao cenu krštenja već im je rekao da mogu da daju milodar. Odnosno, da za krštenje daju onoliko koliko su u mogućnosti svešteniku koji krsti dete i njegovom pomoćniku.

Kako smo nezvanično saznali u nekoliko fruškogorskih manastira tačna je priča da nema više krštenja u manastirima i kao ni vnačanja i da će odsad sve vernike upućivati na njihove matične crkve.Oni pak, nisu precizirali zbog čega je to tako već samo da je to praksa koja će se ubuduće primenjivati.