Novembar je mesec muškarca, a posebna pažnja je posvećena kampanji za prevenciju raka prostate. Redovni pregledi obavezni su od 45.godine, ali i dobra ishrana mogu sačuvati prostatu od različtih oboljenja.

REDOVNI PREGLEDI

 

Do 45. godine muškarci praktično nemaju potrebe da idu na preventivne preglede osim ako nemaju tegobe. Posle 45. godine bilo bi dobro otići jednom u godišnje ili jednom u dve godine na pregled. Cena pregleda u privatnim ordinacijama je oko 3500 dinara. Rak prostate napreduje sporije od ostalih karcinoma, i ljudi mogu dugo živeti sa tim a da ni ne znaju da imaju to oboljenje. Zato važno redovno se pregledati jer rano otkrivanje znači i veći uspeh u lečenju.

PRVI SIMPTOMI OBOLJENJA

Uglavnom su to bolovi u donjem delu stomaku. Takođe nemogućnost  mokrenja i problemi prilikom uriniranja. Moguć je i  izostanak erekcije kao i  prerane ejakulacije.

PREVENTIVA

Prevencija bolesti prostate pre svega leži u ishrani. Muškarcima se preporučuju  žitarice za doručak, semenke su dobre da se redovno  i fizička aktivnost je veoma važan u prevenciji. Takođe važna je  i redovna  masturbacija.  Istraživanja kažu da je 12 ejakulacija mesečno  formula za zdravu prostatu. preporučuju se pšenični hleb, a važno je ograničiti unos šećera i soli kao i zasićene masti. Alkohol izbegavati odnosno ograničiti na dva pića dnevno. Preporučuju se proizvodi od soje i mahnarke.

FIZIČKA AKTIVNOST 

Fizička aktivnost jedna je od najboljih načina za prevenciju raka prostate, zato bi bilo dobro da svaki muškarac u svojoj dnevnoj rutini ima naviku da vežba . Lekari kažu da je dovoljno da muškarci vežbaju 30 minuta na dnevnom nivou kako bi održali svoju prostatu zdravom.