Ozbiljna rasprava među Novosađanima i Novosađankama dešava se na društvenim mrežama ovih dana, a pogotovo na Fejsbuk stranicama. Deca su centar ove priče, a kao i uvek komentatori su odlučni u odbrani svojih stavova.

Ozbiljna rasprava na Fejsbuku zadenula se ovih dana. Treba li pustiti decu da uriniraju u javnosti ? Treba li ih učiti da nije lepo obavljati nuždu kod javnih institucija od malih nogu ili je jednostavno nemoguće očekivati od deteta da se strpe . Polemika se pokrenula i kada je popularna fejsbuk stranica “Šta je novosacki” objavila fotku  na kojoj se vidi da nekoliko roditelja pomaže svojoj deci da obave malu nuždu tik uz Gradsku kuću.

Mnogi su prokomentarisali da je to pogrešan primer za decu i da se na taj način uče da ne poštuju gradske institucije. Drugi su pak skrenuli pažnju na to da se od dece ne može očekivati da se strpe za razliku od nekih starijih  sugrađana koji prljaju javnu površinu nakon masovih okupljanja i druženja. 

 

“U duže šetnje gradom sa malom decom bez pelena uvek treba ići pripremljen gde će dete vršiti nuždu ako zatreba i nije istina da svako ne moze da se strpi do prvog prigodnog rešenja. Možda sam “staromodna” ali u moje vreme toga nije bilo i znalo se gde, šta i kako i šta je kulturno.” kaže jedan od  komentara. 

Stav druge sugrađanke kaže: “Kod nas se svaki nedostatak kulture brani onim JA IMAM SVOJE MIŠLJENJE. Gradska kuća je javno dobro, a privatna svojina je vaš stan i kuća.” 

Ipak drugi roditelji skreću pažnju i na to da javnih toaleta nema dovoljno ili uopšte na nekim lokacijama, a ako ih  ima nisu dovoljno čisti da bi pustili decu unutra. Kafići kako kažu neki od roditelja ne žele da ih puste iz ovog razloga, osim ako ne naruče nešto kod njih.

Jedan od roditelja je skrenuo pažnju i na postojanje kartonskih noša za jednokratnu upotrebu koje se mogu nositi svuda sa sobom. Cena ovih noša je oko trista dinara pa je pitanje koliko se to isplati roditeljima koji su često sa decom napolju.