Petrolej ili benzin, kao i hidrogen su sredstva koja mnogi roditelji i dalje upotrebljavaju kako bi zauvek odstranili vaške i gnjide iz glave svoje dece. Ovo može biti veoma opasno za kožu glave, ali i zdravlje dece uopšte. Preporučuju se uvek šamponi, ali i tu treba voditi računa o da se ne odaberu neki na koje su vaši otporne.

Slučaj devojčice koju lekari nisu mogli da spasu, nakon što su je roditelji otorvali dok su pokušavali da joj odstrane vaši biljnim insekticidom, šokirao je javnost. Mnogi su se zapitali da li je moguće da je  na ovaj način neko pokušao da reši taj problem. Ipak, činjenica je da i roditelji u Srbiji još uvek pribegavaju nekim “alternativnim” metodama kada pokušavaju da odstrane gnjide i vaši iz dečjih glavica:

Odu u farbaru kupe petrolej za lampu i to stavljaju deci na glavu.Posledice je spržena, crvena, isperutana koža koja svrbi i peče. Neki to čak ponavljaju dan za danom. To su stvari koje se i danas dešavaju. ” objašnjava Vladimir Gaćeša, vlasnik frizerskog salona u kom se između ostalog rade i tretmani odstranjivanja vaši.

On objašnjava i da je zabluda da će farbanje kose pomoći, odnosno da vaši ne idu na farbanu kosu:

To je česta predrasuda da će farbanje da spreči faške i gnjide. Da je to tačno onda nijedna mama koja je farbana ne bi dobila vaške da je to zaista efikasno sredstvo.Međutim, često se dešava da vaši pređu sa deteta na majku, jer ih majke najčešće neguju. Hidrogen takođe nije niakakvo poznato sredstvo za uklanjanje vašaka.

Vlasnik salona napominje da posebno treba biti obazriv kada je reč o maloj deci:

Kod dece treba biti maksimalno bezbedan i čak izbegavati upotrebu insekticida.Jako je važno držati se uputstva proizvođača dakle maksimalno dva puta u sedam dana.

Vladimir Gaćeša dodaje i da je važno odabrati dobar šampon:

Neka novija istraživanja pokazuju da je veliki broj vaši  već postao otporan na insekticide starije generacije. Potencijalno rešenje upotrebom sredstava su neka sintetička ili prirodna ulja koja imaju mehanička dejstva na vaš, odnosno ta sredstva uguše vaši svojom gustinom.

ZA GNJIDE NEMA SREDSTAVA: 

Nijedno sredstvo koje je danas poznato ne rešeava problem gnjida. One se moraju uklanjati mehaničkim putem. To može da se radi iščešljavanjem, pincetom ili ručno. Najvažnije je da se vaši temeljno uklone, a posle detaljno očiste njihova jajašca odnosno gnjide. Taj proces treba ponoviti nakon nedelju dana zarad sigurnosti.