Pojeftinjuju briketi i pelet. Pelet i briketi uskoro bi mogli ostetno da pojeftine, zbog toga što je pdv na ove derivate prepolovljen.

Pojeftinjuju briketi i pelet. Vlada Srbije prošle nedelje donela je odluku da pdv na brikete i pelet bude deset odsto, što je smanjenje od 50 odsto. Prodavac ovih derivata Vasa smatra da će ovo značjano uticati na konačnu cenu tih derivate.

Ranije su se ove stvari smatrale luksuzom i pdv je bio 20 posto, dok je za drva bio deset posto. Međutim, ledeni dani, sneg i nestašica drva doveli su do skoka cena briketa i peleta. U jednom trenutku nabavna cena peleta je bila 250 evra za tonu.” objašnjava ovaj prodavac i dodaje da on tad i nije držao pelet jer je smatrao da je to previše za kupovnu moć našeg stanovništva.

On dodaje da će kupci svakako osetiti smanjenje pdv-a.

Tona briketa je sada 23 hiljade dinara uz smanjenje cene pdv-a, očekujem da prodajna cena briketa sad bude 20 hiljada. Za pelet je jako nezgodno prognozirati njegova realna cena je 140 evra za tonu plus pdv. E sad pojeftinjenja će biti, samo je pitanje  koliko kada je reč o peletu.

objašnjava Vasa.

Ledeni dani, doveli su do nestašice drva, mnogi su se okrenuli u tom trenutku briketima i peletu. Međutim, i njih je u jednom trenutku bilo veoma teško nabaviti.

Sada se ta situacija polako smiruje, i mogu se nabaviti ovi derivati lakše nego pre dve nedelje. Očekujem da polako i vreme popusti pa neće ni biti tolika potražnja kao u januaru.

Republički hidrometeorološki zavod najavljuje ove nedelje minuse, ali bez snega i leda. I dugoročnije prognoze govore u prilog tome da hladnog talasa poput onog januaru ne bi trebalo da bude, ali ne zna se još uvek kada ćemo moći da isključimo grejanje.

Vlada Srbije prošle nedelje donela je odluku da se pdv za prodaju briketa i peleta prepolovi i bude deset odsto.