Pored 400 dinara za državnu taksu, za zdravstvenu knjižicu potrebne su još neke stvari. Svi oni koji spadaju u dve trećine građana koji još nisu zamenili zdravstvene knjižice trebalo bi da pripreme i odgovarajuća dokumenta.

Pored 400 dinara za državnu taksu, za zamenu zdravstvene knjižice trebaće vam odgovarajuća dokumenta. I dosta strpljenja.Oko dokumentacije nećete izgubiti previše vremena jer vam je potrebno:

  • Uplatnica na 400 dinara
  • važeća zdravstvena knjižica
  • važeća lična karta
  • zahtev za izdavanje nove kartice zdravstvenog osiguranja na posebnom obrascu koji  dobijate u nadležnoj filijali/ispostavi i potpisujete ga, čime potvrđuje ispravnost i tačnost podataka. Nakon toga filijala/ispostava šalje zahtev za izradu nove zdravstvene knjižice.

Ukoliko ste zaposleni moguće da je firma već obavila ovaj posao zamene stare za novu knjižicu za vas. Međutim, mnogi ovu zamenu moraju da završe sami pa će im u tom slučaju ova uplatnica biti od koristi:

PODACI ZA UPLATU

PODACI ZA UPLATU

Svaka filijala ima svoj poziv na broj, za Novi Sad je: 48 223 101657682

Jedan od najvećih problema trenutno je i vreme koje je ostalo da se obavi zamena.

Ostalo je oko pet miliona korisnika koji treba da uzmu novu knjižicu i tri meseca. U novosadskim flijalama mesto se zauzima već oko pet ujutru da bi se obavio posao. Gužve će se u ovih nekoliko meseci do kraja godine znatno uvećati sobzirom na to da je rok za zamenu 31.decembar 2016.godine.

Nedavno se pojavila informacija da će stare knjižice moći da se koriste i sledeće godine, odnosno dok god važe. Ipak, zahtevi za zamenu trebali bi da se predaju do kraja godine.

Pored toga što je nejasno na koji način će pet miliona osiguranika stići da preda zahteve, pitanje je i kad će oni dobiti nove knjižice? Iz Ministarstva se još uvek ne govore hoće li biti produžetka roka za predaju zahteva.

Oni koji imaju nove knjižice ne mogu da ih koriste bez starih. Razlog je što medicinski tehničari ne mogu da pronađu zdravstveni karton bez starih knjižica. Kada će biometrijske knjižice moći da da se koriste samostalno, još uvek je nepoznato.