Poslodavci ostaju pri svom stavu: žene suknje do kolena, muškarci ne smeju biti u kratkim pantalonama. Muškarci su se nedavno pobunili jer njima nije dozvoljeno da nose kratke pantalone tokom vrelih dana, dok žene smeju da nose suknje. Poslodavci međutim tvrde da je muška noga upadljivija od ženske.

Nekolicina muškarca nedavno se pobunila jer oni ne smeju da dolaze u kratkim pantalonama na posao dok žene smeju da nose suknje. Oni su čak iz protesta došli u suknjama na posao, a nama su poslodavci objasnili kakva su pravila oblačenja tokom leta kod nas.

 

Svaka firma ima pravo da odluči koji je kodeks ponašanja a samim tim i oblačenje na poslu tokom vrućina. Tu između ostalog spada i dužina suknje. Postoji nešto što je opšte pravilo da je suknja do kolena nešto što je prihvatljvo, ona može biti i duža od toga, ali mnogo kraća od te normale nije nešto što je poslovni bonton i što pripada toj poslovnoj korespodenciji.”  navodi Miljana Stojšić direktorka unije poslodavaca Vojvodine.

Iako je ženama dozvoljeno da nose suknje do kolena, muškarci tokom letnjih meseci ipak ne mogu da računaju na nešto kraće pantalone:

“Za sad je stvarno i dalje takav poslovni bonton da muškarci sa kratkim pantalonama nisu prihvatljivi. Ako uzmete primer muškarca u bermudama ili šortsu skroz je drugačija noga muškarca koja je vidljiva od ženske noge koja je relativno vidljiva. Tako da nije slučajno to pravilo osmišljeno”

objašnjava Miljana i dodaje da postoji mogućnost nekih pantalona koje nisu skroz do dole ali da kolena kod muškarca definitivno moraju biti prekrivena.

Kada je reč o ostalim delovima tela bonton je dosta sličan i za muškarce i za žene:

“Jasno je pravilo – prekrivena ramena i to važi  i za muškarce i za žene. To znači da one bretele što se nose da zapravo nisu poželjne, ili ako ih već nosite trebalo bi da imate neku ešarpu preko, pogtovo ako radite sa strankama i klijentima. Dekolte ne treba da bude izazovan, možete biiti otvoreni ali u granicama pristojnosti.”

obrjašnjava predsednica Unije poslodavaca Vojvodine. Ona dodaje da su pravila vrlo jasna i striktna i kada je reč o visokim potpeticama i da one nisu prihvatljive prema poslovnom bontonu:

“Nije pristojno nositi visoke potpetica, dozvoljena visina štikle je do pet cetimetara. Visoke štikle su dozvoljene samo kada je reč o nekim svečanim prijemima.”

Miljana Stojišić navodi da ni providna odeća nije prihvatljiva na poslu i da osoba mora da izgleda strogo poslovno, a ne izazovno. Ona navodi da žene često krše bonton i kada je nakit u pitanju:

“Postoji pravilo što manje to bolje. Još precinije pravilo je do pet. Znači ako imate dva prstena onda su dozvoljene još minđuše i lančić. Nije pristojno da zveckaju narukvice da imate previše prstenja. Naravno da sve bude usklađeno sa odećom, i da ne odvlači previše pažnje.”