Poziv za sve Novosađane  da pomognu ozeljenjavanje vrtića. Organizacija Eko Kurir počela je akciju ozelenjavanja vrtića u Novom Sadu, ali su im za nastavak akcije neophodna finansijska  sredstva.

Eko kurir ekipa počela je sa ozeljenjavanjem vrtića, odnosno akcijom u kojoj se u dvorišta novosadskih vrtića sadi drveće kako bi deca bila okružena sa što više zelenila. Prvo su posađene sadnice platana u vrtić na Telepu, a te sadnice su odabrane u dogovoru sa pejzažnim arhitektama.

Kako kažu u ovoj organizaciji deca u tom vrtiću leti nisu mogla da izađu napolje da se igraju jer u dvorištu nije bilo hladovine :

“Mi smo birali malo starije sadnice i njima će trebati nekoliko godina da postignu svoj pun rast. Ali kad narastu ti platani mogu da daju hladovinu prečnika osam metara.” objašnjava Dejan Vlaški iz Eko kurir

Oni u planu imaju da ozelene još 17 vrtića, ali to najviše zavisi od novca koji im je potreban za kupovinu sadnica.

“Pošto nam je Gradsko Zelenilo izašlo u susret sa cenom sadnica, jedna sadnica nas je izašla oko 1800 dinara. Za svaki vrtić potreban je različit broj sadnica što znači i različita količina novca da bi se naša ideja sprovela.” dodaje Vlaški.

On je uputio poziv svim Novosađanima  kao i javnim  i privatnim  subjektima da doniraju novac ukoliko žele da pomognu u akciji ozlenjavanja vrtića u Novom Sadu

“Mogu nas dobiti na broj EKo Kurira 060/30-60-696, takođe postoje na našoj fejsbuk stranici detaljna upustsva kako mogu da se uplate sredstva na račun kluba Eko kurir. ” napominje Dejan Vlaški iz ste organizacije.

On navodi da je akcija ozelenjavanja važna zbog zdravije sredine za decu, ali da ima i edukativan momenat jer deca na vreme uče da neguju te sadnice kao i da se brinu o njima dok se one razvijaju. Sadnice platana su odabrane zbog hlada koje to drvo može da pruži, ali i zato što su u potpunosti bezbedne za decu.