Pravilnik o protivpožarnoj zaštiti u ugostiteljskim objektima oboren je prošle godine, iako su neki vlasnici prilagodili objekte nekim od propisa, ima dosta toga što je ostalo neispunjeno. Devet godina nakon požara u kafiću u kome je straddalo osam mladih ljudi, situacija u novosadskim lokalima još uvek nije na zadovoljavajućem nivou.

Pravilnik oboren, prilagođavanje kafića neravnomerno. Devet godina od požara u kafiću Laundž u kome je poginulo osam mladih ljudi, obeležava se danas. Nakon toga dogodila se još jedna tragedija požar u diskoteci Kontrast  u kome je poginulo šest osoba. Od tada se mnogo govorilo o protivožarnoj zaštiti u ugostieljskim objektima, a prilagođavanje čini se ide sporo i neujednačeno.

Urađeno je nešto, ali ne mnogo. Ja i dalje vidim da se drže butan boce u prizemlju i u kuhjinjama. Najvažnija je obuka zaposlenih da oni znaju prevenciju i šta da rade u slučaju požara. Ja nemam utisak da se na tome redovno radi.

objašnjava Ljubica Krnjajić,inspektor protivpožarne zaštite,  i dodaje da je pravilnik o protivpožarnoj zaštiti oboren zbog nekoliko stavki, a da bi lokali mogli lagodnije da rade. Drugi deo problema su prema njenom mišljenju to što lokalna samouprava ne poštuje sopstvene odluke, kao kada je reč o radnom vremenu lokala.

Ljubica Krnjajić tvrdi da su najveći problem najmanji lokali:

“Tamo ima malo zaposlenih koji uglavnom nisu iz te struke i uglavnom nisu prošli protivpožarnu obuku. Plan evakuacije koji sada uglavnom postoji u svakom objektu nije od velike koristi gositma, ali bi zaposleni trebalo da znaju da ga poznaju i koriste. Najvažnije je da putevi evakuacije budu slobodni i da izlazi budu otključani.”

Menadžer jednog novosadskog lokala u Laze Telečkog, objašnjava da se na protivpožarnoj zaštiti radi, ali da je to dosta skup projekat.

“Da bi lokal radio mora da ima upotrebnu dozvolu, a da bi je dobio mora da ima pristanak protivpožarne inspekcije. Mi smo već dosta toga što je inspekcija od nas tražila izmenili gromobranska mreža, obuka zaposlenih, pokazne vežbe i slično. Ostalo je još stvari koje treba uraditi u skladu sa projektom o upodobljavanju, mi smo sad u procesu toga. Međutim, sve to dosta i košta.”

objašnjava Nenad menadžer tog lokala.

Prema pravilniku lokal bi trebalo da ima i minimum dva izalaza, a ukoliko je na više nivoa stepenište mora da bude širine metar i deset. Jedna od najvažnijih stvari je da se vrata na izlazima lokala otvaraju na spoljnu stranu.

Međutim, iako su neki novosadski lokali uveliko krenuli u prilagođavanje zahtevima Pravilinka, čini se da to nije slučaj u svim ugostiteljskim objektima, pogtovo onim manje površine.

Nisu svi krenuli zato što morate da predate projekte. Kada protivpožarna inspekcija odobri te projekte, onda vi idete u izvođenje radova koji su pri tom jako skupi. I nemate uopšte firme koje su ovlašćene da neke stvari rade jer nemaju  atestiranu opremu i to tako ide u krug. ” objašnjava  Nenad.

Pravilnik u skladu sa kojim je trebalo da se prilagođavaju ugostitesljki objekti oboren je prošle godine zbog stavki za koje je bilo utvrđeno da nije moguće ispuniti poput one da ispred svakog lokala  treba da postoji hidrant.