Pravoslavni Uskrs slaviće se sutra širom sveta. Ovaj Uskrs po Julijanskom kalendaru slaviće Rusi; Grci, Bugari, Eskimi na Aljasci , slaviće se u Etiopiji kao i pravoslavni Egipćani koji se zovu i  Kopti.

 

Rusija 

U Rusiji je za Vaskrs  najvažniji događaj – vaskršnji doručak. Centralno mesto za stolom zauzima uskršnji hleb kulič kao i paska – posebno jelo koje se sprema za taj dan. Ona ima oblik piramide i sprema se uglavnom od sira.  Tokom Uskrsa svaki vernik može da priđe zvonu  u Crkvi i da zvoni jer se smatra da je ono glas božiji.

Grčka 

Pre ponoći uoči Uskrsa vernici odlaze u crkvu na ponoćnu liturgiju. Nešto kasnije, pomoću čađi  sveća upaljenih Svetim plamenom, crtaju tri puta simbol krsta iznad glavnog ulaza u svoje kuće i ponovo izgovaraju Hristos Voskerse! U nedelju ujutru, uglavnom u unutrašnjosti, peku jagnje na ražnju i svi prisutni se goste i igraju, obično do kasno uveče.

Glavno obeležje uskršnje trpeze je magiritsa uskršnja supa od jagnjećih iznutrica.

Bugarska

Uskrs u Bugraskoj se poznaje po Kuznjaku posebnom hlebu koji se pravi celu noć i koji ima celo crveno jaje u sredini. Domaćice svoje umeće mere po tome koja može bolje da umesi ovaj hleb. Nakon liturgije, Bugari se kući vraćaju sa svećom u ruci, a na Uskrs nose novu odeću jer ona simbolizuje rađanje novog života.

Aljaska 

Pravoslavni Uskrs slavi se i na Aljasci, a proslavljaju ga Eskimi koji su primili pravoslavnu veru. Kod njih proslava Uskrsa traje nedelju dana, a trpeza je u skladu sa onim što im je pri ruci. Ovde se sprema   usoljena riba, najčešće losos, a služi se u sirovom stanju. Na trpezi se nađe i salata od retkog bilja, koje se pola godine čuva samo za tu priliku.

Etiopija 

Fasika – tako se zovu vernici u Etiopiji koji slave pravoslavni Uskrs. Oni posećuju crkvu na Vasksrs i tom prilikom nose habeše- bele tradicionalne mantije.  I u Etiopiji centar praznične trpeze je hleb i to dabo. Dabo je sladak pšenični hleb  koji se jede kao dezert a daje se svim gostima koji dođu na Uskrs.

Egipat 

Za pravoslavne Egipćane koji se zovu još i Kopti karakteristično je da se okupe na Uskrs u hramu u prilično velikom broju i zajedno sa horom pevaju pesme namenjene Isusu.