Prirodni lekovi mogu biti od pomoći svakome ko je imao nesreću da zakači najnoviji virus sa jakim kašljem. Iako su u apoteci uvek dostupni sirupi protiv kašlja sa belim slezom, ovakve sirupe možete napraviti i kod kuće. Izdvojli smo dva recepta za koje ne treba mnogo vremena i muke.

SIRUP OD ŽALFIJE  PROTIV KAŠLJA 

1 šolja šećera

1 šolja vode

10-tak listova lovora

2 kašike čaja od žalfije

*šolja 2 dl cca, 150 g šećera cca.

**čaj od žafije=sušena žalfija

Upržite šećer na uobičajen način – pržite ga dok ne dobije lepu braon boju, ali pazite da ne zagori. Sipajte šolju vode. Poklopite i kuvajte dok se šećer ne otopi. Potom dodajte lovorov list i čaj od žalfije. Kuvajte desetak minuta.  Sirup držite u poklopljenoj posudi (u kojoj se kuvao) dok se ne ohladi. Zatim ga procedite sipajte u flašicu ili teglicu. Preporuka je da se sirup protiv kašlja pije 3 puta na dan – jedna kašičica pola sata pre jela. Ukoliko do sada niste pripremali karamel čaj, okvirne mere bi bile 1 kašika šećera, 2,5 dl vode i limun po ukusu.

PIVOM PROTIV KAŠLJA ! 

Šećer staviti u šerpu i pržiti na tihoj vatri dok se sav ne istopi i dobije  zućkastu boju.

Oprezno uliti pivo i kuvati na laganoj vatri oko dvadesetak  minuta, (najbolje je koristiti dublju serpu jer kad se tečnost ulije u vreo topljeni sećer, prska i diže se pena od piva svaki put kad se promša)…

Nakon 20ak minuta ugasiti ringlu i ostaviti sirup da se ohladi. Potom se sipa u flašu i zatvara.