Privatni vrtići biće i ove godine dostupni roditeljima čija deca nisu primljena u Radosno detinjstvo. Konkurs za  subvencije grada  najverovatnije u avgustu.

Gradske subvencije biće dostpune i ove godine za boravak dece u privatnim vrtićima. Ovaj put biće izmena u načinu konkurisanja za subvencionisan boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama, kako bi se pojednostavio postupak dobijanja subvencija rekao nam je Goran Urukalo predsednik Udruženja Privatnih predškolskih ustanova u Novom Sadu:

Svi koji žele da im deca idu u privatnu predškolsku ustanovu uz gradske subvencije, ono što mi je rečeno, da će predaja tih zahteva ići u gradsku kuću odnosno na pisarncu u avgustu. Subvencije više nisu vezane za Radosno detinjstvo ni na koji način, nadležni su odlučili da ove godine to urade na malo drugačiji način.

Navodi Urukalo pojašnjavajući da deca ove godine ne moraju prvo da “ostanu ispod crte” na konkursu Radosnog detinjstva da bi imali pravo na subvencije grada za boravak u privatnim vrtićima. On navodi da je ovo urađeno jer se prethodnih godina dešavalo da se nakon otvorenog mesta u Radosnom detinjstvu deca povlače iz privatnih vrtića, što je često pravilo problem roditeljima zbog udaljenosti državnih vrtića.

Predsednik Udruženja Privatnih predškolskih ustanova kaže da očekuje da odluka o subvencijama bude doneta narednih meseci:

Mi smo trentuno pokriveni za ovu školsku godinu. Očekujemo da će predlog odluke biti stvaljen pred skupštinu i u  junu će verovatno biti doneta odluka nova o subvencijama za boravak dece u privatnim vrtićima.

U toku je konkurs za upis dece u vrtiće Radosnog detinjstva, a slobodno je 1.490 mesta. Prošle godine je na 1532 slobodna mesta bilo prijavljeno preko pet hiljada dece. Privatni vrtići pokazali su se kao dobro rešenje uz gradske subvencije  za boravak dece koja nisu primljena u Radosno detinjstvo. Novi Sad je prvi uveo subvencionisanje boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama pre nekoliko godina, a ovu praksu sve češće preuzimaju i drugi gradovi u Srbiji.

 

Roditelji su tokom prošle godine imali problem zbog kašnjenja isplate sunvencija,  što bi trebalo u budućnosti da se izbegne donošenjem odluke o subnvecionisanju na vreme i saradnjom predstavnika grada i vlasnika privatnih predškolskih ustanova u Novom Sadu.