Prognoza  vremena za zimu ove godine je nešto što zanima mnoge. Mnoge zbog računa za grejanje, a neki se pitaju hoćemo li videti bar ove godine uoči dočeka nešto snega. Danas je bio taj dan da se ustanovi kakva će nam zima doći ove godine i koliko će se dugo zadržati.

Prognoza vremena za zimu postavljena je danas. Pravoslavni vernici danas obeležavaju Svetog Luku, a kao i svaki, i ovaj praznik ima narodna verovanja koja ga prate. Narod je verovao da na danšnji dan treba pustiti ovnove da se pare sa ovcama. Ukoliko ovce “zatežu” zima će biti teška i neće se rano završiti. Međutim, ukoliko ovce “prihvate” mužjake proleće će doći rano.

Ana je zato pozvala farmu ovaca, da proveri kako su ovce danas bile raspoložene. Farmeri su ispoštovali praznik i pustili su ovnove među ovce.  Kako su nam na toj farmi objasnili, ovce su bile i više nego raspoložene za druženje sa ovnovima. Ako je dakle verovati ovcama zima ni ove godine neće biti oštra i dugačka. Ceo razgovr sa farmerkom možete poslušati ovde:

 

ŠTA KAŽU METEOROLOZI

Iako je Britanski nacionalni hidrometorološki zavod najavio najhladniju zimu u poslednjih sto godina, naši stručnjaci nisu saglasni sa ovim najavama.  Profesor doktor Jugoslav Nikolić, rukovodilac Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tvrdi da je pred nama jedna blaga zima.On je za portal Balkan Press naveo da će minusa biti, ali da neće biti veliki i da neće trajati dugo. Republički hidrometeorološki zavod, na osnovu regionalnog klimatskog modela, procenjuje da će decembar, za teritoriju Srbije, biti u granicama normale, januar za 2-3 stepena topliji i februar za stepen topliji od normale.

Najniža temperatura u Srbiji zabeležena je 1985.godine, kada je na Pešteru izmereno 39,5 stepeni.

KATAKLIZMIČNE ZIME MARKETINŠKI TRIK ?

U Repuličkom hidrometeorološkom zavodu navode da nije retka pojava da se prave najave za “kataklizmične” zime. Te informacije uglavnom dolaze od nepouzdanih i nestručnih izvora, a plasiraju ih zarad profita, kako bi povećali prodaju zimske opreme i energenata za grejanje.