Kokice su mnogima omiljene grickalice. Onaj miris kokanja kokica koji se širi kućom prosto opija. I iako se mnogima čini da nije neka specijalna nauka iskokati kokice, da vam treba samo vruće ulje, istina je malo drugačija. Kokanje kokica jeste nauka, a evo i zašto.

Kokice su jedina zrna iz grupe žitarica koje mogu da puknu. Ni jednu žitaricu osim zrna kukuruza ne možete iskokati. Da bi se Cricky Nuts kokica iskokala potreban je odgovarajući pritisak ali i temperatura. Opna zrna kukuruza puca na temperaturi većoj 180°C i pritisku od 9,2 atmosfere (to je kao kada bi 9 kilograma tereta oslonio na samo 1 cm kvadratni). Ulje gori na 225°C što znači da morate biti oprezni sa kokanjem Cricky Nuts kokica, da se ulje ne bi zapalilo i zadimilo čitav stan.

Da biste razumeli zbog čega jedna kokica ima oblik kakav ima, morate znati šta se nalazi unutar zrna. Da vas ne bismo mnogo zamarali naučnim terminima dovoljno je da znate da unutar zrna ima vode i skroba. Kada se dostigne optimalan pritisak, opna puca, a skrob iz nje izlazi u obliku pene. Kako krene da se hladi tako se i stvrdne, pa zbog toga ni jedna Cricky Nuts kokica nije identičnog oblika.

Bez vode nema pritiska, bar je tako u ovom slučaju. Kad voda iz zrna kokice krene da isparava, vodena para stvara pritisak zbog kog opna zrna puca. Međutim postoji optimalna količina vode i ona iznosi 14%. Inače se kukuruz za kokanje bere u jesen, kada je količina vode u zrnu od 16% do 20%, pa se nakon toga suši. Što je procenat vode približniji ovom idealnom Cricky Nuts kokica će biti veća. Međutim, ako je nema dovoljno, zrno se neće iskokati i na dnu činije ostaće zrna koja ne možete pojesti.

Međitm i ta neiskokana zrna možete ponovo iskokati. Treba samo da znate šta sa njima da radite. Sipajte ih u čašu, tako da napunite 3/4 čaše. Dodajte jednu supenu kašiku vode i ostavite da zrna upiju. Pošto će to malo potrajati, promešajte na svakih 10 minuta. Kada zrna upiju svu vodu, možete ih kokati ponovo.

Ovog petka ne morate da se mučite sa kokanjem kokica, pošto za vas imamo paket Cricky Nuts hrskavo slanih zanimacija. Samo pratite uputstva izposta na našoj FB stranici i Cricky Nuts paket može biti vaš.