Robota Marka svi znate, međutim on ima i sestru Saru.

Tim profesora i studenata sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu do sada je razvio dva robota, Marka i Saru. Marko je već sada na Odeljenju za habitaciju i rehabilitaciju Dečije bolnice u Novom Sadu i trenutno pomaže deci oboleloj od dečije i cerebralne paralize tako što ih stimuliše da rade vežbe kako bi unapredili svoje kretanje, uprkos oboljenju. On prema rečima Jovice Tasevskog, člana tima robotičara, još nije gotov.

˝Robot Marko je i dalje aktuelan projekat, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ga finansira i ove godine. Ostaje nam rad na softveru, ali je hardverski ovo finalna verzija.˝ – rekao je Tasevski i dodao da ne bi mogao da proceni tačno koliko vremena im je potrebno još da usavrše robota, te da bude dat terapeutima na potpuno korišćenje.

Za robota Marka se interesovala i jedna klinika, zajedno sa univerzitetom iz Kine, koji imaju veliki broj pacijenata sa kojima bi robot mogao da radi. Tvorci robota su u razgovoru sa predstavnicima iz Kine došli do određene sume koliko bi koštalo da se naprave kopije robota Marka, međutim do dogovora na kraju nije došlo, rekao nam je Jovica Tasevski.

Ukoliko bi se robot i plasirao na strano tržište morao bi da ˝nauči˝ jezik tržišta na koje odlazi, jer je verbalna komunikacija sa terapeutom i pacijentom neophodna za funkcionisanje.

Sa druge strane je robot Sara, sestra robota Marka, koji je društveno prihvatljivi robot, objašnjava Tasevski – ˝Ona bi služila da pruža korisne informacije onome ko priđe robotu i postavi pitanje. Mogla bi da bude u nekom tržnom centu, kako smo videli da korite Pepera u Saudijskoj Arabiji ili na nekom aerodromu ili u holu fakulteta kada se vrši upis i velika je gužva.˝

Robot bi trebao da razume pitanje koje mu se postavi i da pruži odgovarajuće informacije. Ukoliko ne razume pitanje, trebao bi da postavi dodatna pitanja kako bi sa korisnikom došao do željene informacije.

Sara, kao ni Marko, nije skroz gotova. Finansije, ali i ljudi koji bi radili na robotu Sari je ono što nedostaje za završetak ovog projekta. Tim ovih genijalnih robotičara Saru završava u hodu, kada nađu slobodnog vremena i sredstava.

Studetni mehatronike pomažu razvijanju robota kroz svoje master i bečlor radove. Trenutno jedan od studenata razvija šaku za robota Saru.

Robot Marko