Roditelji novosadskih đaka ove godine neće imati jedan dodatni trošak. Prošle školske godine se mnogo raspravljalo o uvođenju obaveznih uniformi đacima u škole. Čak su se i roditelji putem anketa u školama izjašnjavali da li su za to da se uvedu uniforme i čini se kao da je na tome stalo.

Nova školska godina je počela juče, ali i dalje ne vidimo đake u keceljama na putu do škole. Direktori novosadskih škola koje smo kontaktirali kažu da uniforme nisu uvedene ove godine u njihovim školama jer većina roditelja nije bilo za uniforme. Nakon sprovedene ankete utvrdili smo da je manje od 50% roditelja bilo zainteresovano i spremno da učestvuje u toj akciji nabavke uniforme za decu. Pošto je taj procenat bio ispod 50%, mi i dalje nismo bili u obavezi da krenemo u realizaciju nabavke uniformi. – rekla je direktorka osnovne škole Ivan Gundulić, Lidija Radulović.

Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora novosadskih škola, rekla je da su se roditelji odlučili da ne žele uniforme, jer je pitanje ko bi finansirao uniforme i kolika bi im bila cena. S obzirom na to da bi trošak na sebe trebali da preuzmu roditelji, prošlo je samo kao pilot projekat.

FOTO: Printscreen
Uniforme koje su đaci osnovne škole iz Vrčina dobili u okviru pilot projekta

Prema poslednjim informacijama koje imamo ni jedna škola se nije obavezala i nije ušla u tu proceduru uvođenja uniformi. Mi smo imali razgovore sa roditeljima i nigde nije prošlo. – rekla je predsednica Aktiva direktora novosadskih škola.

Za uvođenje uniformi u škole potrebno je da 50% roditelja + 1 budu za to da se deci obezbede uniforme. Stav Ministarstva, za sada, je takav da se proces uvođenja obaveznih uniformi stopira ukoliko se roditelji izjasne da ne žele da se uniforme uvedu njihovoj deci.

Podsetimo, 5. septembra prošle godine, Ministarstvo obrazovanja je u osnovnoj školi Sveti Sava u Vrčinu promovisalo početak eksperimentalnog uvođenja uniformi u škole. Školska uniforma kao probni projekat je izvedena samo na jedno odeljenje u Vrčinu.