Sajam knjiga otvara se danas u Novom Sadu i trajaće do 12.marta. Na sajmu će među mnogobrojim štandovima biti i jedan gde knjiga može da se dobije za sms. Ulaz na sajam je besplatan.

Tokom ovogodišnjeg Sajma knjige od 07. do 12. marta održaće se humanitarna akcija “Knjigom do osmeha”, gde će posetioci sajma moći da dobiju besplatnu knjigu po izboru, ako pošalju humanitarni SMS “Budihuman” fondacije 110 na 3030.

Slanjem ovog SMSa u vrednosti od 200 dinara pomažemo Jugoslavu Berkloviću da prikupi sredstva za operaciju kičme u Ukrajini. Jugoslav je trenutno zbog saobraćajne nesreće nepokretan, vezan za invalidska kolica.

Tokom trajanja štanda “Knjigom do osmeha” posetioci mogu da razmene knjigu za SMS, ili da ostave svoje polovne knjige koje ćemo posle iskoristiti da pomognemo drugima. Ovu akciju su podržali prijatelji iz UGRIPa, Rileja, grupe Novi Sad ima srce, American cornera, Centar za omladinski rad i drugi. Iskorači, pošalji SMS, pomozi Jugoslavu da ponovo zakorači!

Na Međunarodnom sajmu knjiga posetioce očekuju dobro poznati segmenti kao što su „Fejsbuk pesnički festival“ i
„BukIl Fest“ koje organizuje Banatski kulturni centar, Dani ruske kulture i to peti po redu iDani biblioteka i bibliotekara. Biće održana i manifestacija Dani „Laze Kostića“ po kojoj se prepoznaje priredba Novosadskog sajma i uručena istoimena književna nagrada. Kao i prethodnih godina biće predstavljeni dobitnici najznačajnijih književnih priznanja u Srbiji i poznati autori i njihova dela.

Među ovogodišnjim gostima su i Mirjana Bobić Mojsilović, Marko Vidojković i
Marko Šelić – Marčelo.

Ova godina donosi i brojne atraktivne novine. Kao Grad u fokusu predstaviće se Pečuj, jedan od najvećih gradova u Mađarskoj, Evropska prestonica kulture 2010. godine. Beloruski Ženski manastir Svete Jelisavete u Minsku, na Sajmu, će prezentovati sopstvenu književnu produkciju visokog kvaliteta, ovenčanu brojnim priznanjima. Ništa manje zapažen neće biti ni nastup Andrićevog instituta u Višegradu, kao ni putujuća izložba beogradskog Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, u kojoj se nalazi veliki broj neobičnih i retkih knjiga. Organizacija volontera „ČitamČitaš“, koja promoviše čitanje i
knjigu će organizovati nekoliko interesantnih akcija.
U godini u kojoj Novosadski sajam slavi 95. rođendan, Međunarodni sajam knjiga će biti održan od srede, 7. do ponedeljka, 12. marta, uz 23. međunarodnu izložbu umetnosti „ArtExpo“.

U istom terminu, ali od 8. do 10. marta, biće priređen i 13. međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“.