Scosym je prvi internacionalni simpozijum o istraživanju skolioze i ostalih deformiteta kičmenog stuba koji će biti održan u Novom Sadu. U subotu, 29. juna, u Master centru Novosadskog sajma, Novosađani će imati priliku da čuju nešto više o lečenju i dijagnozi skoliozi i deformitetima kičmenog stuba od 10 inostranih i jednog domaćeg predavača.

Ono što je najbitnije što će posetioci imati prilike da vide i čuju su svetski predavači i stručnjaci iz polja neoperativnog lečenja skolioze i deformiteta kičmenog stuba. To je velika prilika za domaće stručnjake koji se bave ovom tematikom, jer će moći na jednom mestu da sretnu stručnjake i da razmene iskustva sa njima. Takođe će imati benefit i osobe koje pate od skolioze i deformiteta kičmenog stuba.

Deset inostranih i jedan domaći predavači, kao i izlagači koji dolaze sa svih strana sveta (Hong Kong, Nemačka, Grčka), ali iz Srbije, podeliće svoja saznanja sa publikom. Domaći fizioterapeuti i lekari imaće prilike da stupe u kontakt sa stručnjacima, razmene iskustva i dobiju nove informacije.

Jedan od organizatora ovog simpozijuma, Nikola Jevtić, je rekao da je ovo veoma važno i za Novi Sad.

Za Novi Sad je bitno što će biti preko 200 učesnika na simpozijumu, a više od polovine njih dolazi iz inostranstva, tako da je pored naučne i stručne važnosti veoma je bitan akcenat na turističkom delu gde će Novi Sad imati dosta stranih turista posetiti naš grad.- rekao je Jevtić i dodao da će biti dosta zanimljivih predavanja na temu skolioze.

Profesor doktor Teodor Grivas (Grčka) će držati predavanje na temu etiologije skolioze. On je poznat po tome što je dva puta radio testiranje dece u Grčkoj.

Profesor doktor Žan Klod de Moro, koji dolazi iz Francuske, pričaće o biomehanici tela i o osnovnim biomehaničkim principima.

Doktor Tomas Šanon i profesor doktor Nančiapan Čokalingam iz Engleske pričaće na temu dijagnostike skolioze i posture. Oni se takođe bave analizom kičmenog stuba i pomoći će nam da saznamo nešto više o najsavremenijoj tehnologiji i dijagnostici koju oni koriste.

Predavač Tomi Li iz Hong Konga predstaviće aparat Skolio sken, uz pomoć kojeg možemo dobiti analizu kičmenog stuba bez štetnih efekata, jer radi po principu ultra zvuka. Dobija se ugao kičmenog stuba, a nema štetnih efekata i zračanja, a dosta ljudi se prijavilo upravo zbog toga.

Doktorka tradicionalne kineske medicine, Ana Žikić, koja će pričati na temu korekcije i dijagnostike deformiteta kičmenog stuba sa aspekta tradicionalne kineske medicine.

Predavači iz Nemačke, Helmut Diers i Aksel Henes, će pričati o ortopetskim pomagalima koji se primenjuju prilikom tretiranja skolioze.

Za ovaj simpozijum potrebna je ranije prijava, a kotizacija iznosi 179€. Možete se prijaviti na sajtu scosym.org, gde možete naće i više informacija o rasporedu predavanja.