Semafori polako niču na sve više lokacija u gradu, vozači kažu da obesmišljavaju vožnju u Novom Sadu.

Semafori su postali svakodnevnica svakog vozača u Novom Sadu, a postavljaju se uglavnom na mestima na kojima je često dolazilo do saobraćajnih nezgoda u kojima su vozači obarali pešake. Poslednji takav primer je izgradnja semafora na Bulevaru oslobođenja u zoni raskrsnice sa ulicom Danila Kiša.  Na sajtu Saveta za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Novog Sada se navodi da će radovi na postavljanju semafora trajati do 30.decembra i da je zbog toga moguć usporen saobraćaj.

Lokacija  na kojoj se gradi taj semafor zapravo je prelaz kod Daltonke, poznat po brojnim saobraćajnim nezgodama, i na kojima su često pešaci bili obarani. Upravo takva nezgoda dogodila se prošle nedelje na tom prelazu, a mnogi građani su ukazivali na to da bi trebalo tu postaviti semafor.

Sa druge strane vozači ukazuju na to da u Novom Sadu sad već ima previše semafora i da je vožnja već sad umnogome otežana.

Dražen, instruktor vožnje, kaže da u semafori u Novom Sadu moraju biti postavljeni po zakonu:

“Po zakonu, gde god imate više od jedne trake po smeru, automatski čim imate dve trake pešački prelaz mora biti obezbeđen semaforom.”

On navodi da bi rešenje u Novom Sadu bilo potpuno odvajanje pešačkog od voznog saobraćaja na najfrekvetnijim lokacijama u gradu:

“Pravljenje ili pasarela , nadzemnih pešačkih prelaza,  ili podzemnih prolaza je neophodno da bi se rešio problem. Svi znaju da raskrsnica kod Futoške vapi za takvim prolazom.”

Mnogi smatraju i da bi kružni tokovi bilo dobro rešenje, da bi rasteretili saobraćaj, kao i da bi rešili problem vozača i pešaka na prelazima. Instruktor vožnje objašnjava da kružni tokovi jesu dobro rešenje za vozače, ali nisu najsjajniji  za pešake zato što produžavaju njihovog prelaska.

Šta vi mislite ima li previše semafora u Novom Sadu:

Ima li previše semafora u Novom Sadu ?