Situacija na Keju ni ovog leta nije bolja kada je reč o smeću. Veliki broj ljudi okuplja se uveče vikendom, ali i radnim danima. Radnike  Čistoće ujutru dočeka reka smeća.

Situacija na Keju ni ove godine nije se poboljšala kada je reč o velikim količinama smeća koje se mogu zateći u ranim jutarnjim časovima. Kej koji je poslednjih godina postao omiljena lokacija za okupljanje i druženje, nije najlepše mesto pored kog se možete prošetati ujutru upravo zbog smeća koje ostaje na omiljenom gradskom šetalištu posle tih druženja.

Ovog jutra tamo smo  zatekli  dve radnice Čistoće, koje kažu da im je sinoćna kiša olakšala posao, ali da čim dođe lepo vreme ovo postane jedna od najzahtevnijih lokacija za čišćenje:

“Situacija je takva da nam je svaki dan kao da je Exit. Ovde svako jutro zateknemo ogromne količine smeća vikednom, ali ni radnim danima stanje nije mnogo bolje. Danas je lakše, jer je sinoć padala kiša ali čim se vreme prolepša opet će nas dočekati previše otpada.”  navodi jedna od radnica koju smo zatekli na terenu.

Iako je stanje bolje nego kad je vreme lepše, kiša nije sprečila pojedine sugrađane da sinoć za sobom ostave otpatke od semenki, plastične flaše, pa i srču od staklića. Radnici Čistoće na ovu lokaciju stižu između šest i pola sedam ujutru:

 

“Da bih očistila ovaj deo od semafora (Kod Idee) do spomenika (Porodica) treba mi minimum dva sata. Od pola sedam do pola devet čistimo samo taj deo.”  objašnjava ona.

Među otpadom najviše je plastičnih flaša od piva, ali poseban problem predstavlja i srča od razbijenih flaša. Tu su  i semenke, papiri od grickalica kao i opušci od cigara.

“Svako jutro ovde sakupimo minimum 20 džakova smeća, a to  su samo flaše kojih ima najviše. Pored tih 20 džakova, tu je naravno i ostali otpad koji sakupimo svako jutro.

Prethodnih godina stanari okolnih ulica žalili su se i na uriniranje koje posetiloci Keja obavlljaju u nekim zavučenijim delovima tih ulica ili oko zgrada. Na Keju trenutno postoje dva velika kontejnera za otpad, međutim posetioci se često žale da to nije dovoljno.