Skrivaju se ali ne u igri žmurke. Deca u Srbiji sve češće se u tajnosti odaju navikama za koje znaju da su im zabranjene. Pojava koju smo vezivali za daleke kontinente stigla je i kod nas.

Problem gojaznosti dece sve je češći u Srbiji. Pedijatri i nutricionisti su saglasni u tome da je kombinacija nezdrave ishrane i neaktivnosti glavni uzrok problema. Roditelji su svesni rizika gojaznosti u ranoj dobi pa pokušavaju da pomognu deci na razne načine. Neretko se savetuju sa nutricinistima i dečjim endokrinolozima oko adekvatnih dijeta. Takođe, upisuju decu na različite vrste sporta ne bi li im pomogli da reše problem gojaznosti.

JEDU U TAJNOSTI

Međutim, još jedna prepreka je na putu u borbi protiv dečije gojaznosti. Deca neretko jedu u tajnosti i to baš one namirnice koje najviše goje. Skrivaju slatkiše i grisine u sobi, a i koriste svaku priliku kada su bez prisustva roditelja da uzmu “zabranjeno voće”.

Nutricionista Vladimir Vujović je u svom iskustvu imao slučajeve dece koja tajno jedu:

“Radio sam sa gojaznom decom i susretao sam se sa tim da jedu u tajnosti. Oni deo novca koji im roditelji daju za užinu koriste za kupovinu nezdravih proizvoda. Najproblematičniji je put od škole do kuće. Tada oni uzimaju gazirane sokove, čokoladice i grisine koje mogu brzo da pojedu.” navodi Vujović i dodaje da je to zato što oni ne shvataju ozbiljnost problema.

“Najveći problem je i taj obrok u školi. Blizu su prodavnice brze hrane i  ako ponesu zdravu porciju od kuće preveliko iskušenjeje u blizini. Zato je jako važno decu naučiti disciplini.”

Istraživanja su pokazala da preko 34 odsto dece u Srbiji do deset godina ima povećanu telesnu masu. Gojaznost u mladom dobu je uvod u gojaznost osobe u odraslom dobu.

REŠENJE: LIČNI PRIMER

Kako je pored “praznih kalorija”, uzrok problema i neaktivnost najmlađih Vladimir Vujović upozrava da se i time treba baviti svaki dan:

“Roditelji svojim ponašanjem treba da daju primer deci. Dakle i oni sami da se zdravo hrane, a i da dozvole deci da učestvuju u pripremi obroka. Fiziča aktivnost je takođe veoma važna karika u lancu. Jako je važno i obajsniti deci koje su opasnosti gojaznosti i zašto moraju biti disciplinovani. Treba da ih vode u šetnju barem tri četri puta nedeljno. Ili ukoliko imaju neki trening to bi trebalo da bude barem tri četiri puta nedeljno.” objašnjava Vujović